Вдигат заплатите на държавните служители в МВР със средно образование

0
103
МВР Снимка: архив

Причината е ръстът на минималната работна заплата

Заплатите на държавните служители със средно образование в МВР се променят, предвиждат промени в Наредбата за размера на основните месечни възнаграждения на държавните служители и Закона за министерството на вътрешните работи, качени за обществено обсъждане.

Причината е ръстът на минималната работна заплата от 1 януари тази година, която стана 780 лева за пълен работен месец, при нормална продължителност на работното време 8 часа и 5-дневна работна седмица, както и размерът на минималната часова работна заплата от 4,72 лв.

Това налага промяна в минималните прагове на заплати за длъжностите на държавните служители, които да отговарят на минималната заплата.

Така, според наредбата, началната заплата за всички длъжности вече не може да бъде по-ниска от 780 лева. Разлика обаче има в максималните прагове. Най-висока заплата получава техническият сътрудник към кабинета на министъра – 2036 лева.

От специалистите със средно образование и професионална квалификация в Първа група попадат техник строителство и архитектура и технически ръководител строителство, за които максималната заплата е 1188 лева.

След тях са специалистите от втора група, където попадат техник инвеститорски контрол и инспектор контрол на общоопасни средства с таван на заплатата от 1084 лева. В тази група са и счетоводителите, фотографите и фелдшерите.

Максималната заплата за управител на стол, общежитие или хижа е 1075 лева, а за домакин, снабдител и машинописец – 1036 лева. Шофьорите, които са на държавна служба, независимо дали карат автобус, камион, лек автомобил или противопожарен автомобил, получават максимално 1051 лева, пише още в наредбата.