Борислав Сарафов:Цялата стратегия на МВР е сбъркана – преследват се мигрантите вместо каналджиите

0
68
Патрулката с убитите полицаи в Бургас от мигранти. СНИМКА: "24 ЧАСА"

В Истанбул и Одрин има борси за “каналджийски услуги”, обяви шефът на следствието

Цялата стратегия на МВР в момента е сбъркана. Преследват се мигрантите вместо каналджиите. Каналджийството е високо организирана престъпна дейност. Участниците са организирани по начин, по който лесно осъществяват контакти с международните си партньори, основно с тези в Турция. Това каза директорът на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор. Борислав Сарафов по Би Ти Ви.

цигари
Борислав Сарафов

„Специално в Истанбул и Одрин има т.нар. борси за каналджийски услуги“. Той разказа каква е схемата за мигрантите, които искат да заминат към Западна Европа. По неговите думи те оставят пари в в офиси, магазини, уречени места предварително уговорени суми от 4 до 6 хил. евро. Тези пари се отблокират, когато мигрантът стигне до желаното място, той изпраща видеоклип или се обажда по телефона. През това време парите са при доверени лица в магазин. Щом мигранът пристигне, трафикантите в Турция получават парите.

„После преминават през оградата, която не е никакво препятствие. Поемат ги българи, някой шофьор, който има само такива функции, после друг и накрая заминават за Западна Европа“, каза Сарафов.

„Присъдите трябва да са по-строги, но това не зависи от МВР или от прокуратурата, защото те се налагат от съда. Размерът на наказанията се определят от тежестта на извършеното престъпление“, добави той. Сарафов призова прокуратурата да искат възможно най-строгите и ефективни присъди.