Цвета Караянчева стана председател на парламента

Сутринта премиерът Борисов казал на Главчев за оставката: Решавай си !

0
46
парламент
Димитър Главчев

Димитър Главчев подаде оставка преди гласуването срещу него

Димитър Главчев подаде оставка като председател на парламента. Това стана след извънреден председателски съвет, на който присъства и министър-председателят Бойко Борисов. Малко по-късно левицата се събра на заседание на парламентарната си група.

След извънредните совалки в парламента Димитър Главчев подаде оставка. Още преди самият факт слухът за това се носеше из кулоарите. Освен това заседанието ръководи заместничката му Цвета Караянчева. 176 се регистрираха. Самият Главчев излезе на трибуната и обяви оставката си.

Когато има някакъв проблем ние реагираме, обясни той, подчертавайки, че ГЕРБ са различни. Това е морален акт, обясни той. По този начин искам да се възстанови нормалната парламентарна работа, сподели парламентарният шеф. Да не се поставя сянка върху председателството ни, иска Димитър Главчев. Иначе не съжалявал за действията си.

Стабилността на държавата е по-важна бе краткият коментар на лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Заради извънредната ситуация законодателната дейност започна по-късно.

БСП напусна парламента вчера заради Главчев, който изгони от заседания лидера на БСП Нинова и социалиста Антон Кутев. Няколко дни парламентът се тресе от скандали между БСП и ГЕРБ заради санкциите, които парламентарният шеф наложи. Преди два дни Главчев обяви, че променя наказанието на социалиста Антон Кутев за едно заседание.

ГЕРБ официално предложиха Цвета Караянчева за председател на НС. Кандидатурата бе представена в зала от Цветан Цветанов. 138 гласуваха „За“нейната номинация, 3 от БСП бяха против, 71 социалисти гласуваха въздържал се.

„Ще работя така, че всички да се чувстваме равни“, заяви в първото си обръщение към депутатите новоизбраният председател на парламента Цвета Караянчева.

Тя благодари за подкрепилите я, както и на тези, които са били против кандидатурата й. „Тук е залата, в която трябва да се казват различните мнения, трябва да казваме всичко, но то да бъде основано на базата на политики, а не на личностни нападки“, подчерта новият шеф на парламента.

Когато прехвърлят личностни искри и тонът излиза от добрите рамки, трябва и някой да потушава тази емоция, смята Караянчева. Тя настоя депутатите да проявят мъдрост и далновидност и си пожела да оправдае доверието на всички.

По-рано досегашният председател на парламента съобщи, че Цвета Караянчева най-вероятно ще е новият парламентарен шеф. В кулоарите Димитър Главчев сподели пред медиите, че сам взел решение да подаде оставка.

След разговор с премиера Бойко Борисов, продължил около час, лидерът на ГЕРБ му казал: „Решавай си“.