Борисов: И в политическо, и в икономическо отношение България е стабилна

0
83
борисов
Бойко Борисов

Светлата“ икономика се е повишила до рекордните 79,1 пункта

И в политическо, и в икономическо отношение България е стабилна. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов преди началото на днешното правителствено заседание. Той цитира данни от последния доклад на АИКБ.

,,Според резултатите от проучването на АИКБ сивата икономика намалява. Повишава се до рекордните 79,1 пункта светлата част на икономиката. Най-малко някой може да ни заподозре за близки връзки с тази асоциация“, коментира Борисов.

Борисов добави още, че изсветляването на икономиката през последните пет години се дължи на няколко фактора.

,,От една страна, България е стабилна както в икономическо, така и в политическо отношение. Така например фалитът на КТБ и политическата нестабилност през 2014 г. доведоха до понижение на индекса през същата година. По време на нашето управление се посочва работата на “Митници“, в резултат с което се е увеличила събираемостта на дължимия акциз на алкохол и цигари, а не както някой каза, че ровим в кофите за боклук. Усилията на НАП доведоха до това, че миналата година проверките на касовите наличности доведоха до намаляване на 5 млрд. лв. Както и кампаниите за заплата в плик“ , уточни премиерът.

Като други фактори Бойко Борисов посочи излизането на глобалната икономика от финансовата криза и липсата на миграционен поток по границата на България.

,,По прогнозни данни на АИКБ през 2023 г. България ще е на нивото на най-добрите показатели с този ръст от 15%, така че когато фактите говоят, а парите са в бюджета, мисля, че резултатите са видими за всички“, допълни Борисов и обяви, че по-късно ще провери как върви битката срещу контрабандата на цигари.