България и Румъния преговарят за нов мост над Дунав

Стокообменът между двете страни за миналата година възлиза на 4 милиарда евро

0
81
българия
Срещата Борисов-Дънчила.

Обсъждат се варианти и за нови фериботни линии

Двустранната среща, която имахме и междуправителствените консултации, които последваха, отразяват изключителните отношения между двете ни страни и общото желание те да продължат и занапред. Това заяви на брифинг румънският премиер Виорика Дънчила след срещата си с българския министър-председател Бойко Борисов.

,,Искам да подчертая, че България е ключов партньор за региона. Стокообменът между двете страни за миналата година възлиза на 4 милиарда евро. По време на днешната среща потвърдихме желанието ни да се оползотвори наличният потенциал между страните. В тази връзка бяха подписани редица споразумения в приоритетни области, като например сътрудничеството между полицейските служби, в сферата на транспорта“, обясни Дънчила.

,,Ще продължим съвместните действия и идентифициране на място за построяване на нов мост над Дунав“, каза още тя.

,,Днешната среща е една възможност за предаване на съвместно послание за една обединена Европа, по-силна и по-близка до гражданина. Един от приоритетите на Румънското европредседателство е поощряване на регионалното сътрудничество на Черно море с помощта на ЕС. Целим също така да работим заедно на европейско ниво, което да касае укрепването на вътрешната сигурност в ЕС и Шенгенското пространство“, заяви румънският премиер.

Искам да поздравя Виорика за успешното председателство на Съвета на ЕС. Не искам да губя вашето време и да повтарям нещата, които каза колежката, за това ще се спра на нещата, които тя не засегна по-дълбоко.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция след срещата му на четири очи с министър-председателя на Румъния Виорика Данчила.

„Насърчаването на малките и средните предприятия ще допринесе за развитието на бизнеса между двете страни. По отношение на транспортните коридори имаме вече много по-голяма конкретика. Румъния вече може да направи река Дунав по-дълбока в своята част, за да може да плуват повече кораби и да идват повече туристи по нея.

За фериботните линии също полагаме големи усилия. Транспортните министри водят няколко дни серизони преговори. Наблягаме на линията при Свищов, защото там разстоянието между България и Румъния е най-късо. Мостът при Русе трябва да се ремонтира основно и се надявам, че двете страни ще положим усилия“, каза още Борисов.

„Относно енергетиката продължаваме разговорите. Надявам се юни да направим първа копка на интерконектора с Гърция. Работим активно и за газовия хъб „Балкан“. Румъния, Гърция и България имаме пълно разбиране по темата за енергетиката. Доволен съм от днешната среща, защото вече имаме ясна конкретика за транспортните коридори и нещата могат да се случат в най-скоро време“, разкри българският министър-председател.

„Относно Западните Балкани напълно подкрепям колежката Виорика. Общо взето от двете наши изказвания можем да направим едно цяло, добави той.