Във „фризирано“ интервю президентът Радев призна с половин уста за апартаментите си

Не бил настоявал той да определя ръководството на Антикорупционната комисия

0
1233
Радев
Президентът Румен Радев

Не бе попитан обаче за двата трудови договора на бъдещата му съпруга във ВВС

Аз съм живял съм 13 години в авиогородок, ако не знаете, да ви обясня. Това са няколко порутени блокчета -на поляната, до пистата. Полети, дневни, нощни дежурства и после 10 години лашкане по квартири. Това заяви президентът Румен Радев в „Панорама на БНТ“, отговаряйки на въпроса живял ли е едновременно в два ведомствени апартамента. Интервюто не бе на живо, а записано предварително с фризирани въпроси.

Да, придобил съм жилище от фондовете на Министерството на отбраната в Пловдив и то чак като полковник, командир на авиобаза“, допълни той. „На цени определени от държавата и еднакви за целия вход – от старшината до полковника. Сега ще търсим ли сметка на Министерство на отбраната защо е имало жилищна политика и от хилядите военнослужещи, които са закупували на тази определена от държавата цена. Няма нищо общо между социалната политика на МО и забогатяването от власт. Ако някой трябва да отговаря, това са управляващите днес. Да отговарят на въпроси как са придобити средствата за закупуване на луксозни жилища, елитно образование на деца, по какъв начин са закупувани“, посочи той. Така той призна с половин уста информациите в агенция ПИК, че е получил две ведомствени жилища на ниски цени. Президентът обаче не бе попитан за двата договора на бъдещата му съпруга във ВВС.

„Обхватът над скандал „Апартамент гейт“ рефлектира пряко върху доверието у политиците, той уронва и нашия имидж. Искам да е абсолютно ясно – аз не колекционирам апартаменти – имам само 1 жилище в кв. „Редута“ и съм го придобил много преди да вляза в политиката“, продължи той.

„Правителството се отказа от повече оставки, защото те вече прехвърлят критичната маса, обясни президентът. Напомниха му, че последната оставка е била вчера. „Има разлика между оставки и оставки“, продължи неясно той.

„Управляващите създадоха закон и орган, които да ги оневиняват. Искам да разсея внушението, че съм настоявал аз да определям ръководството на Антикорупционната комисия. Съвсем целенасочено бяха унищожени моите квоти“, оплака се Радев.

Ние решаваме едно, всички казват – прекрасно, излизат от консултативния съвет и всичко се променя. Това е проява на неуважение. Последния съвет разкри липсата на политическа воля с реална борба с корупция. На практика съветът показа краха на т.нар. антикорупционен модел, коментира Радев относно последния КСНС.

Трябва службите да проверят сметките навън, в офшорни компании, не медиите пак да ги изпреварят, това е голямото предизвикателство към всички така наречени оторизирани органи, заяви той.