ГЕРБ сезира ДАНС за теч на класифицирана информация от президентството

Христов чел секретни шифрограми от посолството в САЩ за изтребителите Ф-16

0
117
Радев
Снимка: архив

Началникът на кабинета на Румен Радев Иво Христов получава секрети без да има достъп

 

За драстично нарушаване на Закона за класифицираната информация от страна на президентската институция, сигнализират от ГЕРБ.

 Става въпрос за секретна шифрограма от посолството на България във Вашингтон, в която се забелязва като получател началникът на кабинета на президента Иво Христов. Това стана ясно по на брифинг в парламента.

„Този факт навежда на много сериозни притеснения по отношение на това дали в администрацията на президента се спазва Закона за класифицирана информация“, заяви Антон Тодоров от ГЕРБ.

„Вчера сме информирали главния прокурор, председателя на ДАНС и председателя на ДИКСИ дали им нарушаване на Закона за класифицираната информация“, посочи депутатът.

Той обясни, че секретната шифрограма е от 26 февруари 2017 година, когато страната е управлявана от служебното правителство. „Отнася се за проведени разговори на посланика Тихомир Стойчев с представители на корпорацията, производител на изтребителите Ф16“, уточни народният представител.

„Това, че Иво Христов няма достъп до класифицирана информация се удостоверява от отговор на мое питане до комисията ДИКСИ“, обясни Антон Тодоров.

„Предвид на особено чувствителната тема и разговорите с корпорацията дали човек, който е отказал да се подложи на процедура за допуск, е чел този секретен документ и дали не можем да предположим, че в някаква посока е изтекла информация“, попита той.