Депутатите гласуваха оставката на Антон Тодоров

Антон Тодоров от ГЕРБ вече не е депутат

0
68
бсп
Антон Тодоров

Премиерът бил категорично против да подава оставка

Антон Тодоров от ГЕРБ вече не е депутат, след като оставката му бе гласувана в пленарна зала. 153-ма народни представители гласуваха за нея. 14 бяха против, а 11 се въздържаха.

До оставката му се стигна след заплаха към журналиста от Нова телевизия Виктор Николаев, че въпросите му могат да му изядат хляба. „Вече изядоха хляба на колежката ви – и тя беше тръгнала малко в някаква посока, но нещо виждам, че липсва столчето й“, каза в ефир Тодоров.

След продължилия няколко дни скандал, Тодоров подаде оставка, а ГЕРБ разпространи писмото му до лидера Бойко Борисов.

Заради опитите репликата ми да бъде превърната в етикет на партията, от която съм избран, на нейния лидер и милионите хора, гласували за мен, моля да приемете оставката ми като народен представител“, написа Тодоров.

Снощи парламентарната група на ГЕРБ не взе решение как да гласуват депутатите й днес. „Нека да преспим тази вечер. Колегите ще гласуват по съвест“, заяви зам.-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Премиерът беше категорично против да подавам оставка. Двамата, обсъждайки решихме, че фразата за столчето не е била на място, защото се превърна в знаме, което беше възседнато от кръгове, които успешно го превърнаха в пропагандистки мотив“, бяха думите на Антон Тодоров след като парламентът прие оставката му като депутат.

В същото време от името на ПГ на ГЕРБ говори Тома Биков, който заяви, че партията не приема, че Симеонов и Тодоров са заплашвали журналисти.

„В последните седмици сме свидетели на компроматна атака, която ескалира в компроматна война, която има за цел да свали демократично избраното правителство“, заяви той.

„Ще искаме оставката на Валери Симеонов, защото си позволява да използва езика на омразата и е символ на тази омраза“, каза Йордан Цонев от парламентарната трибуна на НС,заявиха от ДПС.

Той се обърна към националистите и ги разкритикува, че репликират от място: „Какъв език има вицепремиерът Валери Симеонов. Той не е ли един от тези, които са пионери на този език“, допълни Цонев.