Депутатите отложиха гласуването за размера на партийните субсидии

0
28
парламент
Снимка: архив

Причината-липсата на доклад за второ четене

Поради липса на доклад за второ четене отпаднаха от дневния ред на парламент промените в Закона за държавния бюджет за 2019 г. за намаляване на партийната субсидия. Предложението направи председателстващият заседанието Емил Христов.

„За“ предложението му гласуваха 186 народни представиетли, „против“ – 2 и „въздържали се“ – 7, с което то бе прието. Измененията в Закона за държавния бюджет за 2019 г. бяха разгледани от Бюджетна комисия вчера и трябваше да са първа точка в дневния ред на депутатите за днес.

Промените предвиждат партийната субсидия да бъде намалена от 11 лв. на 1 лв. за периода от 1 юли до 31 декември 2019 г. Между двете четения на законопроекта постъпиха редица предложения от парламентарните групи. На заседанието на ресорната комисия бе прието предложението на управляващите общините и държавата да предоставят безвъзмездно офиси на политическите партии, както и това на ДПС да отпадне ограничението физически и юридически лица да финансират политическите формации. Предложението на ДПС бе заложено в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се изменя Законът за политическите партии. В досега действащите разпоредби дейността на политическите партии се финансира от собствени приходи и от държавна субсидия.

Депутатите от Комисията отхвърлиха другото предложение на ДПС за 0 лв. партийна субсидия за действително получен глас. Отхвърлено бе на комисия предложението на БСП партиите да преведат на държавния бюджет неусвоените към 3 юни средства от държавната си субсидия.

Не бе прието от ресорната комисия предложението на НФСБ даренията за политически партии за една календарна година да не надвишават 8 млн. лв. Достатъчно гласове не получи и предложението на ВМРО размерът на субсидията за парламентарна група да бъде 1,5 млн. лв, както и партиите, които имат парламентарни групи да получават допълнителни субсидии.