Жаблянов вече не е зам.-шеф на парламента

Заплашвали Марешки да не гласува "за"

0
109
парламент
Снимка: архив

110 депутати гласуваха за оставката му

Валери Жаблянов вече не е зам.-шеф на парламента. След бурни дебати по исканата оставка, внесена от ГЕРБ и Обединени патриоти, парламентът реши със 110 гласа „за“ и 71-“против“ той да не бъде зам.-председател на парламента.

181 депутати общо гласуваха оставката на Валери Жаблянов. От тях 110 бяха „за“ ,“против“ 71 , „въздържали се“ няма. Предложението за оставката на заместник-председателя на парламента Валери Жаблянов бе прието. Как гласуваха депутатите:

ГЕРБ – 84 гласа „за“ БСП – 71 гласа „против“  Обединени Патриоти – 16 гласа „за“  ДПС – 0 гласа  Воля – 9 гласа „за“ Независими – 1 глас „за“
Сред мотивите им са „недопустимото твърдение на Жаблянов, че Народният съд е бил необходимо и неизбежно правосъдие“ и противопоставянето му на ратификацията на договора за добросъседство с Македония.

 Преди дни от БСП съобщиха, че стоят зад Жаблянов и няма да предлагат нов заместник-председател на парламента.

По време на дебата шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че по време на председателския съвет сутринта станало ясно, че депутатът Веселин Марешки бил заплашван, че ако гласува „за“ ще му бъде поискана неговата оставка.