Парламентът гласува рокадите в кабинета

Дебатите по темата продължиха няколко часа

0
42
парламент
Снимка: архив

Росен Желязков, Младен Маринов и Петя Аврамова са новите министри

Депутатите освободиха от постовете им подалите оставка министри на регионалното развитие Николай Нанков, на транспорта Ивайло Московски и на вътрешните работи Валентин Радев. На тяхно място народните представители избраха предложените от премиера Бойко Борисов кандидати за нови членове на правителството съответно Петя Аврамова, Росен Желязков и Младен Маринов. Тримата нови министри положиха клетва.

В началото на пленарното заседание вицепремиерът Томислав Дончев представи пред депутатите Проекта за решение за персонални промени в кабинета. След продължили часове дебати депутатите ги гласуваха.

Кадровите смени в кабинета бяха направени двадесет дни след като Нанков, Радев и Московски декларираха решението си да се оттеглят от постовете. Първоначалното очакване бе те да станат факт в четвъртък миналата седмица, но това не се случи. Причина за забавянето на правителствения „ремонт“ бе, че държавният глава Румен Радев отказа да подпише в продължение на дни указ за освобождаването на Маринов от поста главен секретар на МВР, за да стане той министър, заради неспазена съгласувателна процедура.

Вчера президентът подписа указа и това позволи промените в правителството да влязат в дневния ред на Народното събрание.

Междувременно се наложи да бъде излъчена нова номинация за министър на транспорта заради това, че първоначално посоченият кандидат Александър Манолев се отказа. Така днес депутатите избраха за поста досегашния председател на Комисията за регулиране на съобщенията Росен Желязков.