Полицаите ще получат парите за дрехи „на куп”

Депутатите решиха това с консенсус

0
341
полицаи
Снимка: архив

29 млн.лв от държавния бюджет вече са осигурени

Без дебати и с консенсус депутатите приеха на второ четене промените в Закона за МВР. Така полицаите ще получат пари за дрехи за периода от края на 2011 до декември 2015 г.

Това се отнася за служителите, които са имали право на униформено облекло, а не са го получили. Ще се изплаща левовата равностойност в размера на лимита за съответната година, пропорционално на отработените месеци.

Средствата в размер на 29 млн. лв., ще бъдат осигурени от държавния бюджет. Предложението беше внесено малко след като премиерът Бойко Борисов обеща пари за дрехи на Националното съвещание на МВР. Полицаите все пак протестираха на 5 юли, когато е професионалният им празник.

След като бъде обнародван и влезе в сила току-що приетият закон, ще направим разчет за всеки един служител, обясни пред медиите заместник-вътрешният министър Красимир Ципов.

Не малък брой служители са напуснали, като най-големият отлив е през 2015 г. Част от напусналите са получили пари за дрехи. Зависи какво обезщетение са получили служителите, ако те са получили и взели част от дрехите, които им се полагат, по всяка вероятност сега няма да получат пари, обясни Ципов.

Не е нормално след като са взели обезщетение, сега да получат още веднъж, допълни той.

Най-вероятно парите за дрехи полицаите ще получат заедно със заплатите.

На куп ще бъдат изплатени парите за дрехи, заяви шефът на вътрешната комисия Цветан Цветанов.

Оказва се, че държавните служители, които не са с униформи в годините, са получавали сумата от 400 лева и са имали възможност да си купят дрехи, а полицаите били лишени от тази опция.