Правната комисия прие на първо четене спешните промени в антикорупционния закон

Смятам, че с този законопроект ще бъде възстановена възможността да се защити държавният интерес, обяви вътрешният министър Младен Маринов

0
42
парламент
Снимка: архив

Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев предупреди, че решението на ВКС може да прекрати дела за над 22 млн. лв

Правната комисия на парламента прие на първо четене вкараните за обсъждане в спешен порядък промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Законопроектът беше подкрепен от 12 депутати, а шестима се въздържаха. Гласували против нямаше.

Проектът за промени е само два параграфа и е част от по-голям законопроект (38 параграфа), но бяха внесени за гласуване в комисия поради тълкувателно решение на ВКС от миналата седмица.

Предстои скоро да бъде внесени и останалите промени.

Разполагаме с информация, според която 19 наказателни дела могат да бъдат прекратени за 21 милиона лева, като очакваме още две такива да бъдат прекратени и съответно цифрата може да се увеличи. За това сигнализира председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев на заседание на парламентарната правна комисия в дискусията по гласуването на първо четене на промените в антикорупционния закон.

,,Мотивите към законопроекта са толкова ясни, че се изненадах защо бе повдигнат въпроса за тълкуването на волята на законодателя. Ако решите да няма гражданска конфискация, това е решение на вас, на народните представители, а не на съда. Намесването на една власт в друга не бива да се допуска. Премахнете го или го променете, но го направете вие в качеството си на народни представители, тъй като вие творите законите. Това не може да го направи съда“, заяви Георгиев.

,,До влизането на сила в промените в Закона за противодействие на корупцията има опасност да бъдат амнистирани хора, които не може да докажат откъде имат тези доходи. Вече имаме случай за 2 милиона лева, чието дело е прекратено на първа инстанция“, каза още председателят на КПКОНПИ.

,,Смятам, че с този законопроект ще бъде възстановена възможността да се защити държавният интерес. В тази връзка подкрепям изказалите се преди мен. За да сме ефективни, трябва да имаме ефективни средства за борба с корупцията. Тези инструменти трябва да бъдат използвани ефективно“, подчерта от своя страна вътрешният министър Младен Маринов.