Президентът наложи вето на Изборния кодекс

Без машинното гласуване се нарушавали принципите на демокрацията

0
52
Радев
Президентът Румен Радев

Призова БСП да се върне в парламента

Президентът Румен Радев заяви на пресконференция, че налага вето на промените в закона за Изборния кодекс. Държавният глава не е доволен, че нямало да може резултатите да се обжалват в съда, както и че не се спазват правилата за машинно гласуване. Той призова при повторното разглеждане на кодекса Корнелия Нинова и депутатите от БСП да се върнат в парламента. По този начин държавният глава отговори на въпроса, който си задаваха политолози и анализатори по какъв начин социалистите ще влязат в пленарната зала и какъв ще бъде мотивът им, след като обявиха, че ще бойкотират Народното събрание.

Очакваше се те да се завърнат, след като от ГЕРБ дадоха заден ход за преференциите, но това така и не се случи. Сега вече Корнелия Нинова и съпартийците ѝ спокойно могат да заявят, че не са искали да променят решението си, но са го направили зорлем заради съвета на Румен Радев.

В речта си държавният глава посочи вяли аргументи, сред които баналните констатации, че без машинното гласуване се нарушават принципите на демокрацията. Ходът му по-скоро изглеждаше като насочени действия, с които се помага на левицата да си намери причина да се върне в пленарната зала.