След 1 година пазене отпадна ли заплахата за „президентшата“ или НСО я пази по навик ?

Или просто това бе повод тя да получи държавно обслужване ?

0
290
нсо
Вече четири години Радева е с охрана от НСО.

През февруари 2017 г Десислава Радева получи държавна охрана поради „застрашеност“

В Конституцията на Република България няма институт „първа дама“. Десислава Радева няма право на охрана и автомобил със специален режим. Това написа във фейсбук пиарът на ГЕРБ Никола Николов по повод вчерашният скандал с колата на НСО, возеща Радева и полицията.

Автомобилът не спря на сигнал на патрулиращи полицаи и се наложи един ден МВР и НСО да се обясняват кой е виновен и кой не е. По случая тече проверка и в двете институции.

В Конституцията наистина няма „президентша“. Тя има право на кабинет в президентството, но не е назначена в структурата му. И не може да бъде обслужвана транспортно от Националната служба за охрана.

Това е така, но…..На 17 февруари, малко след встъпването на Румен Радев като държавен глава, „първата дама“ получи държавна охрана и специален транспорт.

Това стана заради „конкретна застрашеност, произтичаща от заплахи за безопасността на съответното лице или рискове от посегателства срещу личността му“, съобщиха тогава от НСО.

Каква точно е заплахата срещу съпругата на президента е държавна тайна по закон, написаха от НСО. И обясниха, че решението за охраната е взето от комисия, в която влизат началникът на НСО Ангел Антонов, главният секретар на МВР Георги Костов и председателя на ДАНС Димитър Георгиев тогава.

След една година явно заплахата не е отминала, след като Радева продължава да се охранява от НСО и да се вози в бронирана лимузина на държавните гардове.

Ще каже ли НСО дали е така или я охранява по навик. Същото не е лошо да кажат и останалите от „тройката“ главният секретар на МВР и шефът на ДАНС.

Или просто преди година това бе поводът за осигуряване на държавна охрана на Радева. НСО ги умее тези неща. Така преди години с държавна охрана се сдобиха Лютви Местан и Делян Пеевски, защото според анонимен сигнал щели да бъдат убити от Касим Дал. Това се оказа пълна измама, но охраната на Пеевски остана.