Според  депутата  Антон Тодоров ДАНС разследва президента за теч на секретна информация

От БСП обвиниха управляващите, че водят война с Радев

0
175
бсп
Антон Тодоров

Народният представител почти обвини в корупция държавният глава

Екип на ДАНС от десет дни работи в президентството. Това обяви от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров. Народният представител обясни, че началникът на кабинета на президента Румен Радев – Иво Христов, е чел секретна информация, без да има достъп до нея. Скандалът в пленарната зала избухна по време на обсъждане на доклада на временната комисия „Грипен“ в парламента, която трябваше да проверява процедурата по избор на нов боен самолет за нуждите на българската армия. От БСП обвиниха управляващите, че водят война с президента.

„Екип на ДАНС работи от 10 дни в президентството и сега ще кажа най-важното нещо – има унищожени документи в президентството, които са засечени от екипа на ДАНС и тези документи са свързани с четенето на тази шифрограма от човек, който няма допуск и това е Иво Христов. Когато излезе докладът на ДАНС, ще видите, че там е унищожена цялата преписка между Външно министерство и президентството и тогава ще трябва някой да обяснява кой е унищожавал“, каза Тодоров.

„Докладът е много важен, тъй като става дума за похарчването на милиард и половина лева. Виждаме, че ген. Радев, не президентът, а в своето амплоа на генерал, има особен афинитет да си назначава любовниците на втори договор. Разликата е само в мащабите“, допълни още депутатът от ГЕРБ.

Депутатът почти обвини в корупция държавният глава, като заяви, че като шеф на ВВС Румен Радев е писал „опорни точки” за грипените на премиера Орешарски „не за едни 5 млн. лв, а за потупване по рамато”.

„Днес обсъждаме доклад на една комисия, резултатите от работата на която предсказах още преди създаването ѝ. Колеги от ГЕРБ, днес вие доказахте правотата на тази теза – то е точно това, за което предупреждавах. Закачки с ген. Радев, днес президент, и опит за избягване от отговорност от едно необмислено финансово неподплатено и стратегически погрешно решение на Народното събрание от юни 2016 г. относно този инвестиционен разход“, отговори от своя страна Таско Ерменков от БСП.