Цветанов: Преструктурирахме МВР, за да ловим мутрите на БСП

По време на управлението на социалистите беше закрита ГДБОП, припомни той

0
177
вето
Цветан Цветанов

Забравихте „Наглите“ и „Килърите“, обяви той

Когато бяха създадени мутрите, БСП участваха във властта. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг в Народното събрание във връзка с дебатите по вота на недоверие, информира агенция „Фокус“.

Когато има дебат, той може да бъде полезен, както за управляващите, така и за опозицията“, коментира Цветанов. По думите му ГЕРБ няма как да забравят всичко, което е било до 2009 г.

Понеже в мотивите се пише за създаване на мутри. Кога беше създадена ГЕРБ като партия? А кога бяха създадени така наречените общи групировки? Точно, когато БСП имаха участие в управлението на страната“, коментира Цветанов. Той припомни, че през 2008 – 2009 г. МВР е толерирало и създавало условия групите да функционират ефективно. „Това беше, защото точно в техния управленски мандат, те бяха закрили ГДБОП и я бяха прехвърлили като малко звено в Националната полиция.

Ако погледнете каква беше статистиката при приемането на изпълнителната власт 2009 г. – имахме 18 отвличания, 19-ото стана септември 2009 г. и декември беше задържана и осъдена цялата престъпна група. Някой забрави ли или БСП забрави какво се случва с групата „Килърите“, допълни Цветанов. Той заяви, че ГЕРБ е структурирала системата така, че да може да хващат престъпни групи. „Никой обаче не говори по тази тема ,защото те смятат, че там трябва да има бели петна. Някой говори ли за контрабандата и задържаните количества“, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ.

„Просто искахте да няма смислен дебат, защото няма какво да покажете. Когато говорим за пътна безопасност, по 1080 и 1100 човека загиваха по пътищата на България. Както каза министър Радев 2012 г. стигнахме 600, което означава, че има системен подход“, допълни Цветанов и обърна внимание, че ГЕРБ е дала възможност да бъдат обучени полицаи.