Цвета Караянчева: Българинът се е научил да наказва фалшиви пророци

България вече е неоспорим лидер на Балканите, смята тя

0
100
парламент
Цвета Караянчева

Днес отново има грозни и мрачни пророчества за смъртта на българската демокрация, написа председателят на парламента

Българският гражданин е натрупал достатъчно опит от срещи с фалшиви пророци. И е научил как да ги наказва. Това написа във Фейсбук Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Поводът е падането на режима на Тодор Живков преди 25 години и истеричните речи на президента Румен Радев от вчера. Ето целият текст на Караянчева:

Скъпи приятели,

Преди 29 години на днешната дата започна един дворцов преврат. Част от върхушката на комунистическата партия се изправи срещу друга част. Победителите във вътрешно партийния преврат светкавично задействаха предварителната си стратегия.

Куфарчета с милионно съдържание минаха в правилните ръце; бяха пуснати в действие полу-криминални отряди, които скоро станаха чисто криминални; машината за унищожение на документи на ДС заработи на пълни обороти; един мораториум върху външния дълг постави държавата в риск да се превърне в парий пред световната общественост; заложени бяха капаните на нечовешките зими българският гражданин е натрупал достатъчно опит от срещи с фалшиви пророци. И е научил как да ги наказва на Луканов и Виденов, когато един човешки живот се измерваше с това можеш ли да се наредиш на опашка за хляб и мляко в три през нощта и да оцелееш до края на опашката, и можеш ли да оживееш с месечна пенсия, равна на три долара. Докато приближени на партийните велможи ограбваха банки и изтърбушваха предприятия.

Впрочем, част от стратезите на тези арогантни, безсрамни, презиращи нормалните хора политики до ден днешен се изявяват по университети и телевизии. И нямат срам. Никога няма да имат срам.

И все пак, планът на комунистическата върхушка някак си не успя да проработи в пълния си „блясък“. Гражданските протести свалиха и Луканов, и Виденов. С помощта на гражданската енергия България влезе в чакалните на ЕС и НАТО. И после с помощта на огромно национално усилие и обединение успя да постигне членство и в двете организации.

През тези сложни и бурни години гражданското общество успя да остане будно, и гневно, и на страж. Да, имаше и кебапчета по избори, и натиск върху безправни работници, и контролиран вот. А днес отново има грозни и мрачни пророчества за смъртта на българската демокрация и рухването на гражданските свободи.

И това се случва на фона на неоспорими факти. На фона на една България, която се утвърждава като регионален лидер на Балканите. На фона на една България, която се утвърждава и е призната за лоялен европейски партньор, чийто глас се чува. На фона на една България, която, според последните икономически прогнози, ще е на пето място по икономически растеж в целия съюз. Сериозно, можели ли сме дори да мечтаем за това преди 30 години?

Чакайте малко. Ако историята на последните тридесет години ни е научила на нещо, то е, че българският гражданин е натрупал достатъчно опит от срещи с фалшиви пророци. И е научил как да ги наказва.