42 машини за гласуване излязоха от строя до обяд

0
62
Росица Матева Снимка: архив/24 часа

Масово отпечатват празни бюлетини

Гласуването се провежда в общо 12 972 секции в страната и извън страната. 12 263 са в страната. 322 са подвижни избирателни комисии, в болници има 223, а в затворите са общо 25 секции. ЦИК предупреди, че при машинното гласуване като не се отпечатва цялата бюлетина или се отпечатва празни бюлетини. ЦИК е изпратила указания до СИК при такива случаи избирателят да гласува с хартиена бюлетина. Това трябва да стане преди избирателят да се подпише. Това обяви говорителят на ЦИК Росица Матева на брифинг.

При общо 42 машини в страната и чужбина е спряно гласуването, стана ясно от нейното изказването. Две от тях са извън страната, останалите 40 са в страната.

Към този момента има 7 жалби и 14 сигнала. 11 от тях са за нарушения на СИК и те са изпратени към РИК по компетентност. Тя призова гражданите да ги препращат на съответени Районни избирателни комисии, а не директно към ЦИК, тъй като така или иначе после се препращат към РИК.

Матева също така подчерта, че членовете на СИК нямат право да ограничават гражданите от правото на избор да гласуват на машина или хартия.

Тя уточни, че дори да се сбъркат урните, където се слага бюлетина от другия вид избор, те ще бъдат зачетени.