Изгоненият от ДАНС турчин е свързан с ДИАНЕТ

Месечно турската държава дава по 2 млн. лв. на мюфтийството

0
198
турчин
Списък на турските емисари, които се разпореждат у нас

Представял се за бизнесмен в Пловдив 

 

Изгоненият от България турски гражданин като заплаха за националната сигурност е свързан с Турската дирекция по вероизповедания или дирекция по религиозните разпоредби-ДИАНЕТ, научи breaking.bg от свои източници.

Турчинът бе изгонен от страната със заповед на председателя на ДАНС Димитър Георгиев. Заповедта е за налагане на принудителни административни мерки „отнемане на правото на пребиваване” и „забрана за влизане в Република България” за срок от пет години на турски гражданин, представляващ заплаха за националната сигурност на Република България.

Публична тайна е, че 95 души, които работят в турското министерство на религиите, контролират мюфтийствата и част от големите джамии у нас. Реално парите за българското мюсюлманско изповедание идват от министерството на религиите в Турция. То харчи около 2 милиарда долара харчи годишно за насаждане на ислямизма, включително и в България, според официалните данни.

Дирекцията има бюджет колкото този на турското министерство на отбраната, а структурата му наброява над 120 000 служители извън страната, които получават между 1500 и 2500 евро заплати при престоя си в чужбина. Отделно от това ДИАНЕТ издържа и плаща заплатите на над 200 имами у нас.

Какви са инвестициите на ДИАНЕТ  в България? Построява училище в Момчилград за имами, за 1500 ученици, като купува терен и влага над 4 млн. лв в строителството на сградата. В средното духовно мюсюлманско училище-НЮВАБ в Шумен сградата е реновирана и построена нова за 1,5 млн.лв.

В 28-те районни мюфтийства има по един зам.-мюфтия от ДИАНЕТ, в трите религиозни училища в Русе, Шумен и Момчилград има по един зам.-директор от Турция, плюс преподаватели, във Висшия ислямски институт имат един зам.-ректор и преподаватели.

Сегашният представител на ДИАНЕТ  у нас Улви Ата има дипломатически статут като аташе по религиозните въпроси в посолството на Турция в София. Според неофициална информация Ата разпределя парите, плаща заплатите и финансира главното мюфтийство, чийто сметки са блокирани. Твърди се, че месечно турската държава дава по 2 млн. лв. на мюфтийството, което си е пряка намеса във вътрешните работи на страната ни.

Фрог научи, че изгоненият турчин се е подвизавал в Пловдив, където се представял за бизнесмен. Той бил пряко свързан с Ата, който се ползва с дипломатически имунитет и не може да бъде изгонен от страната без това да предизвика дипломатически скандал. Реално Ата се изживява като българският главен мюфтия.

 

Засилването на връзките между нашите мюсюлмани и Турция се дължи на топлите връзки с Анкара на бившия лидер на ДПС Лютви Местан и Касим Дал. Дал неизменно присъства на вечерите в чест на гостуващи от Турция политици, давани от главния мюфтия Мустафа Хаджи. Местан и Дал са в коалиция за предстоящите избори.

Изгонването на турския гражданин съвпада с привикването на главния мюфтия на България Мустафа Хаджи в Дирекцията по вероизповеданията в сряда. Затова съобщи агенция „БГНЕС”.

Извънредната среща е проведена на 15 март и не е оповестена публично. Тя е осъществена в контекста на публикациите в различни национални медии за безпрецедентната намеса на Турция в изборния процес у нас и предприетите от МВнР дипломатически мерки в тази връзка.

Може да се предположи, че една от главните теми на срещата на главата на мюсюлманското вероизповедание у нас с шефа на компетентния национален орган по въпросите на вероизповеданията е била намесата на Турция в обществено-политическия живот в България, като Анкара е използвала за това и мюсюлманската религия.

Известно е, че Анкара активно използва представители на ДИАНЕТ (Дирекция по религиозните въпроси на Турция) и аташетата по религиозните въпроси към дипломатическите си мисии у нас за пряко въздействие върху Главно мюфтийство в България с цел определяне на електоралните нагласи на българските мюсюлмани, пише БГНЕС.

През януари 2009 г. със заповед на шефа на ДАНС Петко Сертов от страната бе изгонен главният координатор на ДИАНЕТ  у нас Адем Йеринде. Йеринде е бил на разпит в ДАНС три часа, след което е екстрадиран до границата като заплаха за националната сигурност. В случая става дума за откровен шпионаж и вмешателство във вътрешните работи на България, твърдят информирани.

Преди да бъде изгонен, Йеринде изпълняваше и длъжността заместник ректор на Висшия ислямски институт в София и отговаряше за назначенията и финансиранията на трите средни мюсюлмански духовни училища в страната. По-късно стана ясно, че на още двама турски граждани е забранено да влизат в страната.

В изпълнение на функциите и правомощията на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) по противодействие на заплахи за националната сигурност съгласно член 4 от Закона за ДАНС и въз основа на събрани от органите на Агенцията данни, със заповед на председателя на ДАНС са наложени принудителни административни мерки „експулсиране” и „забрана за влизане в Република България” за срок от пет години по Закона за чужденците в Република България на турски гражданин, представляващ заплаха за националната сигурност, съобщиха от родното ФБР.

Втори турски гражданин, със заповед на председателя на ДАНС (на основание член 21а от Закона за чужденците в Република България), е включен в информационния масив на нежеланите в страната чужденци, тъй като представлява заплаха за националната сигурност, допълват от агенцията.

Според събраните от органите на ДАНС данни двете лица са извършвали на територията на Република България противоконституционна дейност, насочена срещу суверенитета на страната и единството на българската нация.