Бойко Борисов от Добрич за ПП-ДБ: Когато имат зор, ние заставаме зад тях. Когато имат успехи, те са си самодостатъчни

0
125
Борисов в Добрич

Балкански поток“ е 100% собственост на България, не допуснах никой да вземе комисионни от вас, 100% фирмите са държавни, смята той

Балкански поток“ е 100% собственост на България, не допуснах никой да вземе комисионни от вас, 100% фирмите са държавни. Това е най-печелившето предприятие в България. Построеното от вас, които сте ме изпратили за премиер, носи по 3 млрд. на година“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Добрич при представянето на кандидатите за кметове и общински съветници в областта. По думите на Борисов темата е патриотична – Путин и Лавров казаха, че заради мен България ще загуби всичко – руският газ преминаваше през Турция и Гърция и ни заобикаляше.

Затова вложихме много, за да не ни изхвърлят от газовата карта. Имаше съпротива на лобита и компаниите, които пренасят газ – за нас не остана нищо, а само да плащаме. Направихме най-мощната компресорна мрежа – това работи и в момента. Най-големите ни критици слагат сега върху построеното от нас 20 лв. на мгвтчас“. Борисов посочи, че „Балкански поток“ се е изплатил наполовина, а догодина ще излезе на печалба. Той добави, че в понеделник ще имат среща парламентарните групи за „Лукойл“.

Прокрадва се, че дерогацията ще увеличи цените. Години, когато имаме дерогация поевтиня ли бензинът или растеше? С какво ни плашат? Прави ли ви впечатление, че кабинетът не прави нищо срещу „Лукойл“. Петролът същият, цените в небесата пак на нафтата и бензина. От газа българите ще печелите по 3 млрд. лева, а от Лукойл досега от вашите джобове са излезли 3 млрд. долара. С какво ни плашат“, попита Борисов.

Как държавата ще удари с 60% някого в частния сектор, това пазарно ли е, това правово ли е. Или за тях законът не важи. Парламентарната ми група вече започва да не ме слуша. Нещата и в бюджета не са добре, приходите – също“, посочи лидерът на ГЕРБ.

Кметовете имат много желания – за детски градини, паркове, улици, но пари в бюджета няма. Моите правителства са били два пъти на дефицит – първото заради фалита на КТБ и при ковида – тогава бяха 2% дефицит и бълвахме пари в бизнеса Сега за 3 г. са 3% – това е пагубно. Пагубно е, защото значи да живееш на заема. Огромни харчове без финанова дисциплина. Аз съм консервативен – ще гладувам, но заем не взимам“, каза той пред събралите се привърженици.

Кирил Петков казал, че правителството се справяло много добре със земеделците и миньорите. Безспорно е така. Решихме проблема със земеделците, благодарение на решението на парламента. С миньорите правителството не искаше да се вижда с тях. Кой свърши работа – Пеевски. Той беше моторът да се подпише споразумение, заяви Борисов и добави:

Сега ПП-ДБ много ги плаши тази дерогация. Какви са тези ангажименти с „Лукойл“? Когато имат зор, ние заставаме зад тях. Когато имат успехи, те са си самодостатъчни. Такава им е тактиката до момента“, разгневи се Борисов.