Бойко Борисов: Тръпнем в очакване да разберем какви са решенията на КС. Дано не ни е яд

0
179
Бойко Борисов Снимка: архив/ 24 часа

Той отново подчерта, че промените са изцяло дело на Христо Иванов и Делян Пеевски

„Ние тръпнем в очакване да разберем какви са решенията. Аз още първия ден ви казах – нито съм разговарял, нито разговарям, нито си пиша или каквато и да е комуникация с когото и да е конституционен съдия, за да знам нещо повече“.

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод очакваното решение на Конституционния съд по повод промените в основния закон.

„Конституционният съд има доста съдии от други партии, изявени партийци, членове на висшите им ръководства като например г-н Янаки Стоилов. Не искам това, че с колегите от ПП-ДБ и ДПС подкрепихме Атанасова и Белазелков да се хвърли какъвто и да е партиен оттенък върху Конституционния съд“, каза още Борисов.

Той отрече бившата председателка на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, а сега конституционен съдия, Десислава Атанасова някога да му е била дясната ръка. „Затова сега имам три, за да може да ме наричате Многоръкия Шива“, обясни Борисов.

„Ние сме дисциплинирана партия, която много години наред е работила в коалиция. Помните – с Реформаторския блок, Патриотичния фронт. Когато съдебната реформа и промяната на конституцията бяха сложени на масата като нещо, което да обедини т.нар сглобка, ние подкрепихме предложенията на Христо Иванов. И сега се надявам те да са били правилни“, каза Борисов и допълни, че толкова важни промени трябва много пъти да се премислят.

„Тогава, когато колегите решаваха това за служебното правителство като тема, ние бяхме един много голям, много як блок със 163 депутати. Тогава въобще през главите не им мина, че в един момент, ако не сме така единни и заедно, ще стане проблем в избора в самия парламент“, коментира Борисов. Той отново подчерта, че промените са изцяло дело на Христо Иванов и Делян Пеевски и си пожела решения, от които партиите да не „ги е яд“ от това, което са направили.

„Кметовете се избират от хората и, ако някой трябва да го укорява, са хората, които живеят в Елин Пелин, не аз“, отговори той на въпрос трябва ли кметът да понесе някакви санкции заради вчерашния срив в склад на фирма за пиротехника. До момента кметът все още не се е появил на терен, а служебният вътрешен министър Калин Стоянов заяви, че е на почивка в Гърция.

„Единственото, което е важно в момента, е да се ограничи да няма пострадали жители в околните места, да се запази живота на пожарникарите. Едно време в такива случаи ни вкарваха веднага вътре в пожара, ако оцелеем – оцелеем. Сега нищо не го налага това да се прави. Още повече, има роботи в антитерористичните звена, може да се вкара, да се огледа. Мисля, че ръководството трябва да си запази хората в момента. Така или иначе, фойерверките гърмят, на много празници в държавата. Някой път в чудовищни размери като на Нова година. Да запазим здравето на хората“, каза Борисов.