Бойко Борисов в НДК: Никой не иска да управлява, всички се бият кой да е опозиция

0
389
Борисов пред над 1200 души в НДК. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Кампания няма, само ние правим такава, обяви лидерът на ГЕРБ

„През тези месеци успях да изуча нашите партньори. Действително, класата е в наша полза. Важно е колко човек може и колко е постигнал и какво може да покаже след себе си – какво се е случило през годините“, отбеляза Борисов.

И направи паралел – днешна България прилича на България от 90-те. Държавата е разделена на партии и влияния. „Къде е девизът на парламента „Съединението прави силата“?, попита той.

Борисов подчерта, че реална предизборна кампания има само ГЕРБ, а останалите „само се дамгосват“.

„9 юни ще дойде. Похарчихме всички пари – за билбордове, за сцени, за какво ли не. Ние най-малко, разбира се, ако може и хич нямаше да дадем. Но и сега дадохме минимално“, заяви той и изтъкна, че реалната битка в момента е сред опозицията.

Борисов допълни: „Важно е да си говорим. Ама лъжи! Абсолютни! Да си говорим. Да мине 9-ти. Ще дойдат седми, осми, девети избори… И после няма да има вече кой да се занимава с нас. Едно злорадство – как първата и втората партия нямало да може да управляват. Дебати ще правим. ЗА кое?! Ще продължим да взимаме заеми. Да, гарантираме, че ще взимаме заеми за пенсии. Пенсионерите ще ги гарантираме. Да, чакате инфраструктура. Много ми се иска да обещая. Само че парите къде са? Тука всеки ден спорт – дали 1% сме усвоили от Плана за възстановяване или 3,6% от еврофондовете. Какъв въпрос, какъв дебат?! В какво?! Чуваме само – дайте нашите хора в регулаторите, прокуратурата, КПКОНПИ за да можем да безчинстваме и паричните потоци да са безнаказани“.

„Щедро ни предлагаха да не делим на три с ДПС, а 50 на 50. Аз и те, ГЕРБ и те. Да разделим държавата. Как ще се съглася на такова нещо?! И затова е тоя сарказъм и омраза. Защото далаверата секна“, заяви Бойко Борисов.

Той припомни ужаса на Сребреница и отбеляза: „Разбира се, че осъждаме това клане. Но аз съм направил така, че и сърби, и бошняци, и северномакедонци, черногорци да искат да са тука в София. Да искат процент от ядрената ни централа, Коридор 8, суперкомпютри. Какво ли не се направи. А те ни обясняват, че някой бил по-умен. От кой?! По-брутален, по-нахален, по-сазомван – да. Но по-умни – не“.

„Ние мислим за модерните градове, за екологията, но в същото време можем да устоим, докато светът се смири. Да работят и въглищните централи, и новите мощности – гордея се, там има 15-20 хиляди работници. Най-голямата компания – „Уестингхаус“, с „Хюндай“ ще изграждат седми и осми реактор – уникално за България“, каза Борисов.

„Много обичате да говорите за арести. Ние можем да им го върнем когато си искаме. И какво? Нищо. Яд ме е за Севда само, иначе аз съм бил в казарми, пожарни, полиция“, спомни си той за ареста си от преди две години, който бе определен от съда за незаконен.

„Докато има протести, ще има още пет избора, докато всички мирнат или се явят политически партии, коти ода свършат работа. Когато се биеха СДС и БСП, след това дойде ГЕРБ. Така в един момент ще се случи, ще заминат и ПП, и ДБ, и ГЕРБ, и ДПС, затова ние говорим за нов обществен договор, а Христо Иванов казва: „Чудесно, да си направят правителство, ние ще протестираме“. А като дойде за конституцията, аз защо те подкрепих?“, каза Борисов.

Бившият премиер препотвърди подкрепата си за Украйна и настоя за спазване на международното право. И се пошегува, че такова било възпитанието и в ГЕРБ – ако ритат някого на улицата, да му помогнат, а не да го ритнат пак и да му кажат да мирува, докато го набият хубаво.

„Споровете, които се водят, дали това оръжие, което се дава, да може атакува Русия. Естествено, че това не трябва да се допусне, защото ще предизвика адекватен удар срещу всички нас. Естествено, че сме за мир, естествено, че сме за дипломация, но естествено, че не можем да кажем на агресора: „Продължавай“, каза Борисов за приетата резолюция в понеделник на парламентарната асамблея на НАТО в София да се даде на Украйна да стреля по военни цели в Русия, за да се защитава.

„Имаме действително добра програма и можем да свършим много неща в рамките на четири години заедно с всички отговорни български политици, с тези, които не искат цял живот да са опозиция и да намират кусури на другите. Това е най-лесно“, каза Борисов.