Борисов: Не съм искал КСНС при президента, за да взема решения за Синода (ВИДЕО)

0
120
Борисов в Шумен

Вие проявихте своята човечност, а като сега си нямаме човек като вас, нещата не се случват, обяви Варненския и Великопреславски митрополит Йоан

Бойко Борисов е на посещение в Шумен, където провери как са били изхарчени средства за изграждането на храм на Св. мъченик Райко Шуменски. Лидерът на ГЕРБ бе посрещнат от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Владиката благодари на Борисов за оказаната финансова подкрепа от правителството му по време на третия мандат и изтъкна, че православието е важна опора на народния дух, а в църквата нещата стават, защото има Божие благословение и благодат. „Вие ни помогнахте много. По принцип помогнахте много на светата църква. Винаги ще го помним. Вие проявихте своята човечност, а като сега си нямаме човек като вас, нещата не се случват. Повече от 15 години – каквото сме помолили – бяхте и кмет, и три мандата министър-председател – за каквото сме ви помолили, сте го направили“, каза владиката.

„Колкото повече има храмове, колкото повече се засилва религиозността на човек, толкова повече той проявява Божия образ в себе си. Вие сте вярващ човек и знаете – никога човек не остава без врагове, които да му търсят сметка за нещо. Защото в крайна сметка арената на духовната борба на човека е в него – в неговия ум и в неговото сърце“, обърна се владиката към Борисов.

Всяка събота и неделя взимам младежите от ГЕРБ, сутринта ги водих на Плиска. Сега там един работник няма, а е майката на църквите, заяви от своя страна Борисов.

Дядо Йоан му благодари, че по време на пандемията не са били затворени храмовете.

„В църквите имаше всичко – дезинфектанти, спазваха се мерките. А всички други страни туриха катинарите и затвориха храмовете“, отбеляза Борисов.

„Не съм искал КСНС при президента, за да взема решения за Синода. Ще се сетят какво искам да им кажа. Всички спазиха мерките и църквите останаха отворени. Дядо владика, много благодаря“, заяви Бойко Борисов.

Владиката Йоан връчи епархийска грамота в знак на благодарност за изключителната помощ за възстановяването на варненски храм. „Да подкрепяме храмовете, защото те остават за векове“, заяви Борисов и още веднъж благодари на митрополита, пожелавайки му здраве.