Борисов: Няма как демократичния свят да приеме бруталността на Русия над Украйна

0
395
Бойко Борисов

Войната ще продължи дълго, коментира той

Винаги съм казвал, че Европа и светът се управляват от системни партии, а в момента ни управляват хора, които дори нямат партии. Сиреч след време не може да потърсиш отговорност на никого, а такова време ще дойде. Ние, когато сме слаби, губим – понасяме отговорност. Това каза на брифинг в Хисаря лидерът на ГЕРБ Бойко Борсов.

Преди два месеца слушах как партията на промяната ще ни научи на парламентаризъм, защото сега го нямаме, те щели да ни научат. Гледах през нощите как заседава парламент без кворум. Най-важният закон за една държава е Законът за бюджета, защото той регулира всички обществени системи. Финансовият министър, който внася бюджета, не присъства в парламента. Отишъл на Екофин в Париж, на Екофин може да отиде зам.-министър на финансите. Бюджетът нула“, допълни още Бойко Борисов.

Партиите на промяната – какво от всичко, което обещаха, го има в бюджета? Няма ли го в бюджета, няма пари. Вместо да ни научат на парламентаризъм, ние видяхме как се приема бюджет без министър, без премиер. Нещо повече – тук-там се явява някой министър, накара се на депутатите и си отиде“, каза лидерът на ГЕРБ.

Темата днес, за наше най-голямо съжаление, е война. Както президентът Радев и военният министър да се опитват да го представят като някакъв конфликт, пусни си CNN, там пише: Война в Украйна. Когато гинат хора в Украйна, бягат хората – жени, деца, дори да се засмееш, не ми се вижда удачно. Но животът така или иначе тече. Няма как демократичния свят да приеме бруталността на Русия над Украйна. Нищо не оправдава войната и човешките жертви. Война – 21-ви век, чудовищна война с ракети и танкове. Президентът Радев като военен я приключи – до ден-два ще свърши. Аз твърдя, че няма да свърши“, заяви още Бойко Борисов.

Да, може да има много териториални спорове, но ние на Балканите от векове спорим, но търсим мирни начини да ги решаваме. Тази война ще продължи дълго. Тя ще е много по-кръвопролитна от това, което сега съобщават. Тя ще премине в гражданска война. Тази война няма да бъде заметена. Световната дмеократична общност реагира, дри по-слабо отколкото ми се искаше. Това няма да бъде лесно забравено. Дано намерят някакво решение, но аз се съмнявам“, коментира Бойко Борисов.