Борисов: Петков ми каза, че ако не бъде избран Терзиев, пада правителството

0
196
Бойко Борисов

Няма да подкрепим бюджета на Асен Василев, обяви той

„В последните седмици видяхме новата алтернатива на ПП-ДБ, Възраждане и БСП. Искам да напомня на Петков, че беше петък и той ми каза, че ако не бъде избран Терзиев, ще падне правителството. Тогава аз от Самоков призовах ГЕРБ и благодарение на тези гласове правителството остана като се избра Терзиев.“ Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на НС.

„Аз казах гласувайте за кандидата на правителството. Сега какво се получава. Уж прокремълски и пропутински, а с тези партии преговарят за мнозинство. Утре имам среща с европейските посланици и този въпрос ще им го поставя“, съобщи Борисов.

ПП-ДБ ще платят цената горчиво, ако направят коалиция с тези партии в София. Те ми казаха, че ако гласуваш за Ваня Григорова получаваш Кремъл и Путин, а ако те го направят, ще ги питам по каква работа стоят в евроатлантическа коалиция“, обеща Борисов.

Лидерът на ГЕРБ беше категоричен, че бюджетът няма да бъде подкрепен в този му вид. Финансовият министър Асен Василев да си го преправи преди първото четене, за да не се налага да гласуваме против. Борисов подчерта, че трябва да има механизъм, по който да бъдат подпомогнати – инфраструктура, осветление, администрация.

По думите му ГЕРБ са склонни да се откажат от всичко, но тогава дефицитът трябва да стане 2%, 1%, 0%.

„Даваме им срок. Ние сме много толерантни. Представете си да бяха излезли преди изборите тези данни за вдигане на данъците, дефиците, дългове. Не съм съгласен с дълговете. Нека да взимаме толкова, колкото имаме да връщаме стар. Тези пари не сме ги изработили. Асен Василев не ги е събрал“, посочи лидерът на ГЕРБ. Борисов е категоричен обаче, че правителството няма да падне, ако няма бюджет.

Борисов одобри действията на Асен Василев относно „Балкански поток“ „Цялата му стойност се изплаща за 1 година, а той има живот 75 години. Сиреч Бойко Борисов е направил печатница за пари. 100% собственост, която само за 1 година се изплаща и го има планирано в бюджета. Надявам се хейтърите да ми се извинят и да кажат „Браво. Направил нещо хубаво за българския народ, което 30 години носи доход“

„ПП-ДБ, Възраждане и БСП изведнъж си късат ризите, че чак до март трябва да стои дерогацията“, заяви Борисов. „Нямам обяснение защо за газа приехме всичко и платихме скъпо, а за петрола ще пада правителство. Кой има облага? Тези измишльотини, че било заради хората и идвала зима. А защо не направихме дерогацията да отпадне лятото“.

„Дълговата криза е факт вече. За 3 години се направиха глупости, няма инвестиции. Затова ГЕРБ предложи по-консервативен бюджет. Трябва да имаме бюджет, който да пази от дълговата спирала“, убеден е Борисов. „Ние ще подкрепяме само неща, които смятаме за правилни“, подчерта още той.

Борисов нарече „срамота“ сагата около мача на България и Унгария, който в крайна сметка ще се играе на Националния стадион без публика.