Борисов: Подариха ЦИК на Радев, за да управлява дълго със служебен кабинет

0
202
Бойко Борисов Снимка: фейсбук

Нямаме обединител, а разединител. И следващият парламент няма да излъчи правителство, обяви премиерът в оставка

Подариха ЦИК на Румен Радев, за да може той да управлява със служебен кабинет до изборите за президент. Това обяви премиерът в оставка Бойко Борисов на брифинг в централата на партията.

И следващият парламент няма да излъчи правителство, целта е да има дълго време служебен кабинет на президента, прогнозира Борисов.

Той попита по какви критерии ще се назначават хората в ЦИК, каква ще е методологията, кога ще бъдат проведени обществените поръчки за машините за гласуване и как ще бъдат те доставени в Австралия и Азия например.

Дали пък там не са създали организация за фалшифициране, заяви премиерът в оставка.

Хвърлиха прах в очите на хората с мажоритарните избори. В ЦИК ГЕРБ бяха в малцинство.

Имаме разединител на нацията, а не обединител. Бедна държава със стотици милиони за избори, през два месеца, заяви Борисов. Той допълни, че виновен за хаоса в страната е Румен Радев.Аз съм човек, който винаги когато влага парите на данъкоплатците, показва къде ги е вложил. Над 100 млн. вложихме за изборите. Демокрацията е скъпо начинание.

Още повече, че ги проведохме в пандемия и пред острия поглед на наблюдатели от всички организации, които се занимават с тази дейност. Всички казват, че изборите са били честни”, поясни той.

„Благодаря на българите, че отново ни оставиха първа политическа сила. За тези коментатори, които казват, че ГЕРБ е отвян на изборите – може ли втория с 250 000 глава по-малко да отвял първия.

Или тези, които се нарекоха Отровно трио обясняват, че ГЕРБ били токсични. Ами БСП не е ли токсична, ами ДПС, ами „Да, България“ не са ли токсични, дето никой не иска да работи с тях“, коментира Борисов.

„Уважам всяка партия, но не може уважаемата г-жа Нинова да каже по бързо да закриваме парламента, защото Борисов продължава да управлява, коментира още премиерът в оставка“, обясни той.

„Целта на промените в Изборния кодекс беше една – ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент“. Според него, в момента се нанасят щети на демокрацията.

Какво значи 100% машинно гласуване? Кога ще направят обществената поръчка и ще купят още машини? Това няма ли да се обжалва, или вече е избрана фирмата, която ще ги доставя? Това за мен не е новост.

Новостите ще дойде за българския народ, когато видят истината в очите. Да ги попитам и как ще разнесат машините до Америка, Австралия? Кой ще следи къде се съхраняват тези машини и кой чука по тях?”, попита Борисов

„Те не смятаха да правят правителство и бягат отговорност. Няма на да има следващо правителство, независимо от резултата“, категоричен бе той и допълни, че служебното правителство на кандидат-президента Радев ще продължи месеци наред и това е целта.

Темата с приетите промени в Изборния кодекс коментира и правосъдният министър в оставка Десислава Ахладова. Тя заяви, че е притеснена от толкова прибързаните промени, прието без да се изчакат становища на институции. „За мен това е неясно“, подчерта Ахладова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова подчерта, че това е абсолютен правен и конституционен прецедент. „Новите варвари погазиха не само Конституцията и законите, но направо превъртяха и времето.

Никога досега не се е случвало промени в закона да бъдат обнародвани в датата на приемането“, коментира тя като визира указа, подписан от президента Радев за „Държавен вестник“. „Това, което демонстрираха колегите от „партиите на промяната“ е направо скандално“, категорична е тя.

„Всяко нещо, направено на Разпети петък – има кой да го съди, не го мислете. Затова няма да внасяте в Конституционния съд промените в Кодекса, няма да ги обжалвате“, заяви от своя страна Борисов.

Атанасова обаче не се съгласи с него и заяви, че юристите трябва да пазят закона, особено когато става въпрос за Конституцията. „Добре, тогава все едно не си ме чула и го обжалвайте“, каза Борисов.

Вицепремиерът в оставка Томислав Дончев коментира, че му направили впечатление две неща, но по време на светлите празници трябва да се внимава с метафорите.

„Основната парадигма на политическия дискурс в момента е, че партиите на промяната са спечелили изборите. Да управляваш обаче не е да смениш Фейсбук с парламентарната трибуна, да управляваш е да носиш отговорност и да вземаш решения“, обясни той.

„Вторият абсурд е краткият живот на този парламент да бъде фокусиран само и единствено върху промяната на Изборните правила“, допълни Дончев.

„Аз се занимавам с моята си партия. На 11 май имаме конгрес, на който ще вземем решения“, заяви още Борисов. Той коментира, че няма да се кандидатира за президент, а избраникът на ГЕРБ трябва да бъде умен, красив, добре приет на Запад и приятел на Изток.