Борисов: Ще гарантираме евроатлантическата ориентация на България (Видео)

0
82
Борисов и Манфред Вебер в НДК.

Той може да се справи със всякакви кризи, затова залагаме на него, обяви лидерът на ЕНП Манфед Вебер

Манфред Вебер, председател на най-голямата партия в Европейския парламент – Европейската народна партия, пристигна в България, за да подкрепи ГЕРБ на предстоящите избори за Народно събрание. Той е специален гост на предизборно събитие „По-силни от кризите! ГЕРБ- СДС”, в което участва и лидерът на партията Бойко Борисов. Събитието се провежда в зала 3 на НДК.

Основаването на ГЕРБ като партия беше за европейското развитие на България. Много пъти ме попитаха защо сме заедно със СДС. Защото СДС изведе България от комунизма по пътя на Европа и евроатлантизма. Кръговете, кръгчетата и корупцията направиха така, че част от тази партия да се преобразува в други партии и силата на СДС намаля в полза на социалистите. За радост, тогава се явихме ние и благодарение на ГЕРБ, използвайки опита, мъдростта, а и слабостите, сега сме заедно, за да гарантираме на България евроатлантическата ориентация и да правим добрини за народа”, откри конференцията лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Докараха държавата до катастрофа”, каза Делян Добрев. „Промяната“ ни докара дотам, че 38% от хората в България казват, че ще спестят от храна или от топло. Дотам ни докара промяната. Над 18% инфлация, над 50% поскъпване на хранителните продукти, в енергийните ресурси, линия на бедност над 540 лв., а близо милион и половина са под нея”, коментира още Добрев.

ндрей Новаков подчерта, че „промяната се е случила, но тя е зловеща”. Той даде пример с инфлацията, която в еврозоната е 9 %, а у нас е 18. По време на ГЕРБ тя е била 2, 4%. „България ще изхарчи 7 милиарда повече отколкото е изкарала. Страната ще натрупа и 31 милиарда нов дълг. Заемите ще тежат на съдбите на децата след нас”, каза Новаков. По думите му страната не може да си позволи повече експерименти, защото страната няма 9 живота.

За случилото се има причини и има ясни автори. Причините – лъжата, политическата шарлатания, арогантността, неграмотността и политическото насилие. Авторите – може да видите лицата им по пътищата на страната. Несгодите са урок, който трябва да научим и да не допускаме това да се повтори. Преди кризите на първо място трябва да се справим с политическата, трябва да върнем диалога, професионализма и ясната отговорност в парламента. България има нужда от силно правителство”, заяви на събитието Томислав Дончев.

България е в ситуация да се питаме как ще преодолеем щетата в публичните финанси. Ще се справим, но не за 1, а за 4 години, няма да се вдигат данъците, но ще трябва по-добра събираемост. Имаме резерв в излишните разходи, които направиха предишните управляващи. Другото е да спрем кражбите. Не сме просто антикризисен екип, можем да предложим модернизация в образованието”, подчерта Дончев.

Изключително много се радвам, че мога да бъда тук с вас сред приятели. Изключително се радвам, че съм тук заедно с нашия генерален секретар на най-голямата партия в ЕП – ЕНП Атанасис Стаколас. Ние сме тук, за да ви предадем едно послание – Ние в ЕНП, в Европа, в ЕП имаме нужда от вас и сме ваши партньори и приятели, обърна се към симпатизантите и членовете на ГЕРБ Манфред Вебер.

България и всички ние стоим пред едно историческо решение в момента. Изборите, които предстоят, ще се проведат в изключително трудна ситуация. Както вече казахме, рецесията расте, имаме инфлация, имаме войната в Украйна, мобилизацията, която прави ситуацията много тежка. Така че молбата ми към вас и всички български граждани е: Моля ви идете и гласувайте, продължи Вебер.

В такива несигурни времена е изключително важно кой ще поеме отговорността. В този случай ние трябва да се обърнем към един сигурен партньор, какъвто е ГЕРБ и Бойко Борисов, защото неговата партия по време на нейното управление донесе стабилност. Трябва да се уповаваме на опита, да се обърнем към един уважаван партньор, който знае как и може да носи отговорност. По време на моите многократни разговори с правителството на г-н Борисов съм се убедил, че може да поеме тази отговорност и знае как да се справи, както вече показа, и с финансови, и с икономически кризи. Добре е да се уповаваме на опита и сигурността, допълни Вебер.