БСП: Съмненията за манипулации могат да се разсеят само с броене на разписките

0
541
бсп
Централата на БСП

Защо държавата плаща наем за съхранението на 228 машини и ги охранява, питат социалистите

БСП подкрепя преброяването на контролните разписки като гаранция за честността на вота. Ние сме за машинното гласуване и години наред сме го отстоявали в парламента, съобщават от партията в съобщение до медиите.

Факт е, че резултатът от машинния вот се счита за официален и ние не оспорваме това. Но появилите се съмнения за манипулации трябва да бъдат разсеяни с контролно преброяване. Ако това не бъде направено, ще се срине доверието в избирателния процес. Ще намалее избирателната активност, което ще делигитимира избраните органи. Основания за тази позиция ни дават единствено фактите:

1. Ключовете за изходния код на машините не са предадени в срока, записан в договора от частната фирма доставчик. Въпреки че са получени в ЦИК със закъснение, комисията не може да ги ползва, заради забрана в лицензионното споразумение, тъй като са авторско право на фирмата. Това е елемент от националната сигурност. Не може избор на президент и парламент да зависят от частна фирма.

2. Наша проверка в ЦИК показва с документи, че има 228 машини извън поръчаните. Те се съхраняват заедно с тези, на които ще се гласува на 14.11.21 г. Ако са частна собственост, защо държавата плаща наем за тяхното съхранение и ги охранява?

3. Ако е вярно, че са за резервни части, стои въпросът защо са необходими нови и цели машини да бъдат разглобявани за части.

Натрупват се твърде много въпроси, на които държим в спешен порядък да получим отговори. Длъжни сме да гарантираме честността на изборите. Ако има и най- малко основание те да бъдат обжалвани и касирани, ще хвърлим държавата в нова криза в момент, в който от нас се изисква най-висока отговорност да се гарантира сигурност на българските граждани и стабилност на България“, пише още в позицията на левицата.