БТВ прави вътрешна проверка как снимките на Терзиев в нюзрума на телевизията са стигнали до медиите

0
1379
Срещата на Терзиев в нюзрума на БТВ. СНИМКА: ЕПИЦЕНТЪР

Гледат по записи от камери кой е „предателят“

БТВ прави вътрешна проверка в търсене кой е „къртицата“ в телевизията снимал скандалната обиколка на кандидат-кмета Терзиев от ДС в нюзрума. Снимки от визитата на кандидата на ПП-ДБ и „Спаси София“ се появиха вчера в медиите, което подложи на сериозно съмнение обективността на телевизията. Проверяват се записи от охранителни камери, за да се открие човека, снимал нахлуването на Терзиев и пиара му Куртев в офиса на телевизията.

На 27 септември след предизборното си интервю пред Цветанка Ризова кандидатът за кмет на София Васил Терзиев, издигнат от ПП, ДБ и „Спаси София“, се е разходил демонстративно сред работните места на журналистите в нюзрума на БТВ. Свойското му държане с част от водещите журналисти направило впечатление, щом има и заснети кадри от неформалното им общуване. Кадрите публикува сайтът Епцентър. бг.

Според очевидци Терзиев и неговит пиар Георги Куртев оглеждали репортерите и операторите на БТВ, търсейки одобрителни погледи и приятелски разговори. „Терзиев се държеше сякаш се намира сред свои подчинени в „Телерик“, разпитвайки ги как върви работния им процес. А неговият пиар доведе под ръка Светльо Иванов, за да разговаря с кандидата на „Промяната“, разказаха присъстващи.

Те споделят, че дори действащи премиери и президенти в последните 20 години не са си позволявали да провеждат предизборни срещи с журналисти на работното им място.

Оперативката“ на висок глас между Васил Терзиев и неговия пиар екип, включващ журналисти както и шефът на новините Веселина Петракиева, продължила повече от 10 минути пред очите на целия новинарски екип на БТВ. Изглежда, че без настоящ директор на новините и актуалните предавания „Промяната“ се чувстват още повече у дома си в телевизията, претендираща необвързаност и обективност.

Странно какво ли ще каже по този повод временно ръководството на нюзрума на bTV, поето от Ралф Бартолaйт, който след напускането на Антон Хекимян заяви: “bTV Media Group“ ще приложи редица мерки през предстоящия изборен сезон с цел да защити името и репутацията си като една от най-обективните и надеждни медии, както и да гарантира прозрачно отразяване”, допълва „Епицентър“.

Във вторник БТВ предаде на живо регистрацията на Васил Терзиев и „Промяната“ в обедната емисия новини. А Канна Рачева беше заснета от обективите на останалите медии да съгласува репортажа си лично с пиарите на ППДБ пред входа на “Московска“.

Всичко това поставя под съмнение спазването на журналистическите стандарти от БТВ и то в период, когато е под обществения мониторинг. “Искам да уверя всички зрители, че нюзрумът на bTV следва най-високите журналистически и професионални стандарти“, посочи само преди два дни главният изпълнителен директор на bTV Media Group. Ралф Бартолaйт. След тези гръмки уверения един от кандидатите за кмет на София да се разхожда именно в нюзрума на медията, е наистина скандално. Явно високите професионални стандарти са недостижими и оставам само на книга.