Червеният кмет Дангов връща ТКЗС–тата, праща общинските чиновници на полето да отглеждат зеленчуци

0
166
Първан Дангов

Трудът в общинското кооперативно земеделско стопанство ще бъде „доброволен, но задължителен”

Лозунгът „Всеки кооператор – прасе, всеки комунист – две!”, се върна с пълна сила по коридорите на общината Общинска зеленчукова градина ще прави кметът на Дупница Първан Дангов. За бъдещото си намерение той разказа в специално интервю по регионалната телевизия „Тв Запад“. На общинската земя в близост до село Крайници ще бъдат засадени различни видове земеделски култури – боб, картофи и др. Грижа за тях ще полагат предимно служители на администрацията. Ще помагат и назначените по програмите за трудова заетост, които ще бъдат изпращани по няколко часа на полето, съобщи градоначалникът.

Очакваните добиви ще бъдат за нуждите на училищата, детските градини и патронажа. Идеята не е нова за червения кмет на Дупница. В първия си мандат той обособи място до местното село Крайници, на което зася общинска зеленчукова градина. Указателната табела на ул. „Самоковско шосе” стои и до днес. По съветски модел на служителите в кметството редовно бяха организирани Ленински съботници. Те редовно упражняваха обществено полезна дейност и полагаха грижа за общинската мера. Трудът в общинското кооперативно земеделско стопанство беше обявен като „доброволен, но задължителен” за редовите служители на администрацията, които така и не разбраха какъв е крайният производствен добив. И тогава, както и днес, инициативата не се приема особено радушно от бъдещите „труженици“, а лозунгът – „Всеки кооператор – прасе, всеки комунист – две!” се превърна в най-ширещия се по коридорите в сградата на общината.

Очаква се стартът на новия земеделски сезон да започне в най-близката събота до 22 април, когато се навършват 154 год. от рождението на Владимир Илич Ленин и по традиция в някогашния СССР стартираха мероприятията за извънреден, доброволен и безплатен труд в обществена полза. Амбицираните от проекта предлагат в случай на постигнати високи добиви и резултати да бъдат създадени общински свинарник и краварник, с цел гарантиране на месо и чаша топло мляко за децата.

Ако идеята срещне разбиране и реализация, ще даде допълнителна възможност за разгръщане на професионалните компетентности не само на администрацията, но и на дупнишкия градоначалник, който е утвърден ветеринарен лекар.