Цветозар Томов от ЦИК усложни допълнително броенето на бюлетините от машините. Шефката на Съюза на съдиите отменила решението на комисията

0
490
Цветозар Томов

ЦИК въведе и междинно броене на бюлетините от машините

ЦИК, по предложение на Цветозар Томов от ДБ, усложни допълнително отчитането на гласовете на вота на 2 април, научи Breaking.bg. На заседанието на комисията в събота вечерта бе прието в секционния протокол да има допълнителна контрола, която да е гаранция, че броят на машинните бюлетини няма да бъде объркан. Източник на идеята е Цветозар Томов, известен като „източник на правото“. С този термин се обозначават начините на формиране и изразяване на правните норми.

Източниците на правото са основание за юридическата сила на правните норми. Ако правните норми се намират в признат от правна система източник на правото, то те са валидни.

С това решение, според експерти, се усложнява допълнително изготвянето на протокола от секционните избирателни комисии-СИК и най-вероятно ще предизвика забавяне и много сгрешени протоколи. Което пък ще налее вода в мелницата на поборниците на машинното гласуване.

Преди няколко седмици аватарът на ДБ Томов предизвика скандал в ЦИК след като си подаде оставката като говорител заради решението данните от машинното и хартиеното гласуване в отделните секции на предстоящите парламентарни избори на 2 април да се вписват заедно в протоколите на СИК.

Това предизвика пропагандна кампания на ПП-ДБ и Мая Манолова, които обжалваха решението на ЦИК пред Административния съд-София-град. Съдът светкавично го отмени.

Източници от съда съобщиха, че решението по жалбата на ПП-ДБ и Манолова е взето от съдия Татяна Жилова, председател на Съюза на съдиите. Според публикации в медиите Съюзът е в близки отношения с партия „Да, България“ на Христо Иванов.

Съдия Татяна Жилова

Затова вчера решението на АССГ предизвика сериозни скандали в ЦИК в събота вечерта, но все пак бе прието.

Въпреки че заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов от квотата на БСП подкрепи как да изглежда протоколът, той каза, че не разбира мотивите на съдебното решение. Напомни, че в Изборния кодекс няма текстове, които да указват разделното вписване на броя бюлетини от машините и тези от хартията. Войнов предупреди, че секционните комисии ще бъдат затруднени.

„Протоколът е сложен и неминуемо ще доведе до много грешки, до забавяне на работата в секционните комисии, както и до забавяне при предаването в РИК, подобно на изборите на 4 април 2021 година“, обяви той.

Секретарят на ЦИК Севинч Солакова каза, че вярва на секционните комисии, те ще се справят, но по нейно мнение противоречивите сигнали ще разколебаят хората, които отчитат резултатите и допълни:

„Най-големите поражения се нанасят с противоречиви мнения от самия орган, който е приел едно решение“.

Росица Матева остана на мнение, че вариантът на протокола, приет от ЦИК, не изпълнява съдебното решение:

„Протоколът трябва да съдържа отделни части, в които да се отчитат резултатите от гласуването с хартиени бюлетини и от гласуването с машинни бюлетини без да караме СИК да сумират и да сборуват числа“. По време на цялото заседание и дебата по решението на АССГ не се чу нито една дума от самия Цветозар Томов, освен предложението му в секционния протокол да има допълнителна контрола, което ще затрудни работата на секционните комисии, ще забави броенето и ще предизвика много грешки в протоколите.