Цветозар Томов отказва да е говорител на ЦИК заради скандал за гласуването

0
168
Цветозар Томов

Комисията реши във финалния протокол на СИК да не се отчитат поотделно гласовете от хартиената бюлетини и машините

Днес членовете на ЦИК решиха във финалния протокол, който попълват членовете на СИК, да не се отчитат поотделно гласовете от хартиените бюлетини и от бюлетините от машинно гласуване. Вместо това в документа ще има само една графа – брой действителни гласове.

Решението бе прието с 11 гласа „за“ – представители на ГЕРБ, ДПС, БСП и двама от ИТН. Против бяха Росица Матева („Изправи се! Мутри, вън!“), Цветозар Томов и Любомир Георгиев (ДБ) и председателката на ЦИК Камелия Нейкова от ИТН.

Проекторешението е с докладчик Емил Войнов от квотата на БСП.

„Целта е да засекретим данните от машинното гласуване във финалния протокол“ – с тези думи зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов коментира предложението.

Той добави, че с така взетото решение възникват рискове за честността на изборния процес. В този смисъл той обяви, че отказва да продължава да изпълнява ролята на говорител на ЦИК.

Росица Матева предложи в протокола да се записват поотделно гласовете от хартиени бюлетини и тези от машинно гласуване. Според Войнов обаче със записването на цифрите в две колони ще се затруднят членовете на СИК. Ерхан Чаушев (квотата на ДПС – б.а.) бе на мнение, че машинният вот няма да остане скрит, но ще бъде откриваем чрез отделен масив от данни. Георги Баханов от квотата на ГЕРБ също се обяви в подкрепа на идеята на Войнов и добави, че „всяко сумиране води до грешки“.

В крайна сметка предложението на Матева бе отхвърлено с 6 гласа „за“ и 9 „против“.