ДБ и ПП се карат за кандидат-кмет на София, родата му свързана с ДС

0
312
Спряганият за кандидат-кмет на София Васил Терзиев е внук и син на служители на комунистическата ДС.

Христо Иванов вече се оглеждал за друга кандидатура

Скандал между “Демократична България” и “Продължаваме промяната” е предизвикала кандидатурата на милионера Васил Терзиев за кандидат-кмет на София. Стигнало се дотам двете формации да си мерят ченгетата, разказаха партийни функционери, пише Труд бг.

Причината се оказва семейната обвързаност с Държавна сигурност на IT експерта, за която преди дни се появи информация.

В публикацията се посочва, че дядото, на когото Васил Терзиев е кръстен, бил виден партизанин, който между 1952 и 1976 г. е началник на Трето управление – военно контраразузнаване. Бил е генерал-майор, който от 1971 до 1990 г. е член на Централната контролно-ревизионна комисия на ЦК на БКП.

Брат му Тодор Терзиев също е генерал, бил е шеф на Четвърто управление на ДС, а след това и партиен секретар на МВР.

Бащата на харесания от ПП за кандидат-кмет на София – Александър Терзиев, е бил служител на Първо Главно управление на ДС и е работил под прикритие в посолството ни в САЩ, където синът му е тръгнал на училище.

Твърди се, че след промените бащата се е преориентирал и е започнал да работи за САЩ.

Разкритията за ДС миналото на рода Терзиев предизвикали остра реакция сред тъмносините. Най-възмутен бил Ивайло Мирчев, разказаха партийци, които припомниха, че самият Мирчев е син на първия секретар на Общинския комитет на БКП в община Крушари, Добричко Николай Мирчев.

Разправията ескалирала и стигнала до това “Продължаваме промяната” и ДБ да си мерят ченгетата. От ПП припомнили ДС миналото на Минко Герджиков и на Мартин Заимов.

В спора не се намесил Христо Иванов, когото съпартийците му обвиняват, че е дал съгласие Терзиев да е общ кандидат на ПП и ДБ, без да съгласува това с ДБ. Самият Иванов твърди, че кандидатурата на милионера не била обсъждана, но източници на “Труд News” от политическите среди съобщиха, че през миналата седмица Васил Терзиев е воден и представен в импровизирания офис на ПП на “Чаталджа”, където е бил и Христо Иванов.

Според източниците ни след разкритията за обвързаността с ДС на семейството на Васил Терзиев, кандидатурата му за кмет на София вече била под въпрос, а от ДБ се оглеждали за друга номинация.