Денков не искал да е външен министър, а гласът на ПП-ДБ да се чувал в чужбина

0
75
Николай Денков Снимка: БТВ

Преговорите за ротацията продължават, обяви той

Премиерът Николай Денков коментира от Нидерландия спора за поста външен министър след ротацията на кабинетите.

„Аз искам да обясня какво е значението на този спор – значението е свързано с това кой и как ще обясни в чужбина какво се случва в България. Хората с най-силна дума, когато става дума за външна политика, това са премиерът и външният министър. Това, което колегите от парламентарната група казват с основание е, че когато двете позиции се заемат от едно и също лице, обясненията ще бъдат представяни от един човек. Добре е да има паритет, за да се чуе по-пълно какво е развитието. Аз не искам поста на външен министър като такъв, но искам гласът на ПП-ДБ да е достатъчно силен, така че да се чува в чужбина“, посочи той.

„Преговорите между политическите лидери продължават. Успоредно с това е започнала работа по изготвянето на законодателна програма до края на годината. Предстои и работа по управленска програма до края на редовния мандат.

„От страна на ПП-ДБ искаме да продължи ротацията по договореното, да видим може ли да продължим с пълен мандат. Започваме със законодателна програма до края на годината и ще подготвим управленска програма до края на мандата като се надяваме, че ще се реализира“, каза Денков.