Денков: Не съм забранявал на министър Хинков да провежда конкурси за болниците

0
21
Николай Денков

Казал му да помисли дали е подходящо да го направи

“Това, което казах на здравния министър, е да помисли дали е подходящо да го направи. Аз не съм му забранил, казах му аргументите, които имам. Решенията са в неговите правомощия”.

Това коментира днес премиерът Николай Денков по повод на интервю на здравния министър проф. Христо Хинков пред БТВ, в което заяви, че е ”спирал конкурси за назначаването на нови болнични директори под натиск – бях помолен за това от вицепремиера Мария Габриел и от премиера Николай Денков”.

“Аргументът ми е сравнително ясен и разбираем. Той е, че когато един министър вече е казал че си тръгва, стои въпросът дали трябва да решава кадрови проблеми. И когато един министър иска да развива една система, естествено е част от развитието ѝ да бъде свързано с кадрите, с които ще работи. Това бяха моите коментари, министър Хинков каза: “да”, допълни той.

Никой от нас не си е позволил да му е казва, че му е забранено, настоя Денков.

На въпрос има ли други министри, които са обявили, че няма да останат на работа след ротацията, премиерът отвърна: “Не, няма други министри и по отношение на работата на всички министри сме казали: “работете по управленската програма, нямам никаква причина да се намалява темпото”. Гражданите очакват решения, които да бъдат полезни за тях.

“Но по отношение на кадровите въпроси имаше някакви съмнения защо се обявяват точно сега, защо точно в тези болници. Коментарът беше, че може би е редно новият министър да стартира тези процедури, така че да носи и политическа отговорност за това, което ще се случи с тях”, допълни Денков.

На въпроса разбрали ли са се с вицепремиера Мария Габриел кой ще смени Хинков, отвърна: Не.

“Последният ни разговор с г-жа Габриел завърши по следния начин – аз ѝ казах, че съм направил преглед на работата на министрите. Тя също каза, че е направила прегледа, но каза, че иска да се види с министрите един по един, за да уточнят, ако нещо не е свършено защо не е и какви са приоритетите за следващия период. Разбрахме се, че това ще ѝ отнеме около две седмици, което беше краят на миналата седмица, а след това трябва да седнем заедно да обсъдим. До момента този последващ разговор не се е състоял”, разказа премиерът.