„Галъп“: ГЕРБ-СДС – 26,4%, ПП-ДБ – 21,8%

1
95
Изследването на "Галъп"

Нежеланието за предсрочни избори поддържа толерантността към правителството

Ако изборите бяха в началото на юли, ГЕРБ-СДС биха получили 26,4% подкрепа, а ПП-ДБ – 21,8 на сто. „Възраждане“ и ДПС щяха да са с почти сходни позиции, съответно 14,9% и 14,5%. БСП остава на пето място с 9,7%. „Има такъв народ“ отново влиза с депутати, след като взема 4,3% от вота. „Български възход“ са много под чертата с 2% подкрепа.

Изводите са от редовното ежемесечно независимо изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено чрез интервю „лице в лице“ с таблети в периода 29 юни – 9 юли сред 809 пълнолетни българи.

Социолозите коментират, че тепърва ще проличава по-ясно и влиянието на политическа формация на Иван Гешев.

„Изрични въпроси показват ниша от няколко процента (което се потвърждава, например, и в данните за личното доверие), но тепърва ще се виждат резултатите от прякото състезание с останалите партии“, допълват от агенцията.

Според „Галъп интернешънъл болкан“ нежеланието за предсрочни избори поддържа толерантността към правителството.

То обаче започва на практика без обичайния за такива случаи кредит на доверие. Като цяло нивата на доверие в институциите на законодателната и изпълнителната власт се запазват традиционно ниски. Структурата на доверието в личности също остава без особена динамика.

След тримесечна работа доверието в парламента е 15,3%, а недоверието – 77,1%. Правителството пък стартира без обичайния стартов кредит на доверие и след месец работа отчита 16,6% доверие сред пълнолетните българи и 69,7% недоверие.

В такива моменти „Галъп интернешънъл болкан“ традиционно проверява обществената предразположеност към оставка и нови избори – като „лабораторен“ индикатор за комфорта на кабинета. Хипотезата за оставка на правителството не събира широка обществена подкрепа – 36% от запитаните са съгласни, че сегашното правителство трябва да подаде оставка. Но пък и тези, които се противопоставят на идеята за оставка, не са много повече – 39,1%. Една четвърт от пълнолетните българи не могат да преценят.

„Българите сякаш още се колебаят в отношението си към нестандартната за страната власт, но са склонни да дадат шанс на трудно сформиралото се ново правителство – с известно облекчение, но без видим възторг“, коментират социолозите.

Потвърждение за това са регистрираните от „Галъп интернешънъл болкан“ нагласи по индикатора за нови предсрочни парламентарни избори – 30,1% смятат, че те са необходими, но близо една втора от запитаните у нас са на обратното мнение. За 23,8% е трудно да преценят. Очаквано, отговорите на респондентите силно се различават според електоралните им предпочитания. Най-остро за бърза смяна на властта се обявяват привържениците на „Възраждане“.