Георги Георгиев: 12 часа отне на новоизбрания председател на СОС, за да избяга срамно

0
183
Заседание на СОС Снимка: архив/24 часа

С 34% от гласовете на софиянци ПП-ДБ-СС настояваха да получат 60% от комисиите в общинския съвет, обясни той

„12 часа – толкова време отне на новоизбрания председател на Столичен общински съвет, за да избяга срамно и без обяснение от заседание, което трябваше да води.“ Това написа зам.-председателят на СОС от групата на ГЕРБ-СДС Георги Георгиев по повод вчерашното заседание.

По думите на Георгиев новоизбраният председател в лицето на Цветомир Петров и групата на ПП-ДБ-СС са избягали, след като не са успели да наложат и получат председателските места на всички основни комисии към СО.

„С 34% от гласовете на софиянци ПП-ДБ-СС настояваха да получат 60% от комисиите в общинския съвет. И то след като вече имат председател на съвета с подкрепата от всички останали групи.  Казват, че „апетитът идва с яденето“, но в политиката преяждането с власт, която не ти е дадена от хората, не води до нищо хубаво –  нито за преяждащия, нито за хората“, коментира Георгиев.

Той допълва, че с номера от детска градина „спасителите на София“ вчера се опитали поне 10 пъти да блокират работата на съвета и да не допуснат структурирането на постоянните комисии. Без комисии съветът не може да работи, защото в тях се обсъждат решенията, които съветът после гласува.

Георгиев подчертава, че Общинският съвет вече работи, въпреки групата на ПП-ДБ-СС и подчертава, че демокрацията е умението да търсиш подкрепа, като с тропане с краче не става.

„С изнудване не може да се управлява! Надявам се, че съветниците от ПП-ДБ-СС ще научат това златно правило. Или ако трябва да перифразирам: можеш да изнудваш всички известно време, може да изнудваш част от групата си (или кмета си) през цялото време, но не можеш да изнудваш всички през цялото време“, пише още Георгиев.

Следващото редовно заседание на общинския съвет ще е на 22 февруари. Дотогава комисиите имат време да разгледат десетките внесени доклади.

„Вярвам, че за това време и новоизбрания председател г-н Петров ще има време да прочете Правилника за работа на съвета. Циркаджийските номера от снощи с гасене на лампите, създаване на безредици, групово ходене до тоалетна, за да падне кворума и т.н. не само не водят до никъде, а са срамна и жалка демонстрация на неможене и безхаберност. София може и заслужава много повече от своите избраници“, допълва Георгиев.