ГЕРБ предлага пожизнени месечни пенсии за естрадни изпълнители, чиито документи са изчезнали в архивите

0
266
Снимка: фейсбук

Вносители са Бойко Борисов, Тома Биков и Деница Сачева. Сред посочените за пожизнени пенсии са братя Аргирови, Росица Кирилова,  Стефка Берова, Богдана Карадочева и Васил Найденов

ГЕРБ внесе в парламента предложение на проект за решение за отпускане на държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията. Вносители са Бойко Борисов, Тома Биков и Деница Сачева.

Проектът предвижда отпускане на пожизнени месечни пенсии за културни дейци, чийто документи за трудов стаж са изгорели в архивите. Става дума музиканти, изпълнители и технически екип работили и упражнявали професията си, като щатни служители на Държавно обединение „Музика“, за които е установена липса на официални документи за трудов стаж в държавните архиви.

Списъкът с имената на естрадните изпълнители, които трябва да получат пожизнени пенсии по предложение на ГЕРБ.

Става дума за естрадни изпълнители, работили на хонорар към тогавашната „Концертна дирекция“, които не могат да открият в архивите ведомостите, в които са се разписвали за получените хонорари. Там са били отразени всички удръжки, включително и данък обществено осигуряване.

Затова Борисов, Биков и Сачева предлагат държавата да отпусне пожизнени месечни пенсии от 500 лева на над 100 творци и 350 лева на други 26. В приложения списък с естрадни изпълнители се виждат братя Аргирови, Росица Кирилова, Стефка Берова, Богдана Карадочева, Кирил Маричков, Йордан Караджов и Васил Найденов.

През 2021 година правителството на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов прие отпускането на пожизнени пенсии на над 60 естрадни изпълнители по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към държавата и нацията.