ГЕРБ с ултиматум към ПП-ДБ – състав на кабинет до понеделник

0
189
Десислава Атанасова

Ако ГЕРБ не получи имена на министри – краен вариант е правителство на малцинството

Ултиматум към ПП-ДБ да представят списък със състав и структура на Министерския съвет са поставили от ГЕРБ, стана ясно след края на дебата по общата управленска програма. Двете коалиции обаче излязоха с видимо различни версии за това какво ще последва от тук нататък.

„Трябва да намерим изход от ситуацията, защото тя за никого не е лека. Разбираме техните аргументи“, това заяви шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, след срещата с акад. Николай Денков. Ако ГЕРБ не получи имена на министри – краен вариант е правителство на малцинството. Всеки състав на правителство трябва да отразява това, че ГЕРБ-СДС е победител на два поредни избора, настоя тя.

Малко повече от 30 минути продължи разговорът, а след него и двете групи тръгнаха в различни посоки, без да коментират. Продължава техническата работа, лаконичен бе Денков.

Атанасова заяви, че вчера са се разбрали днес не само да се говори по организационни въпроси, но и по секторни политики. Това е втората стъпка от дългия процес, който сме започнали заедно. Законодателната програма е уточнена, вторият етап, както каза Асен Василев – трябва управленска програма. В много кратък срок се организирахме и всичко колеги, които са участвали в писането на нашата програма, бяха готови за пряк дебат. Оказа се, че нямат такава подготовка. Не са готови да говорим по секторни политики и управленска програма“, обобщи Атанасова.

И обясни какви са общите задачи, които все пак са си поставили: „времеви график, в който заедно двете коалиции по секторни политики да обсъждат всички въпроси от двете управленски програми“. Това обсъждане трябва да стане до края на утрешния ден. Тогава трябва да са ясни „всички секторни политики  на двете предизборни платформи и програми, нанесени в табличен вид, с мерки  и нужно законодателство в общо правителство със споделена отговорност“, каза още Атанасова.