ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предлагат отнемане на дерогацията на „Лукойл“

0
217
Делян Добрев Снимка: архив

Това обяви Делян Добрев

ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС предлагат да бъде отнета дерогацията на „Лукойл“.

Внесохме отново предложението за отнемане на дерогацията на „Лукойл“, както и второ – за назначаване на особен търговски управител в предприятието, съобщи пред журналисти в парламента председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев. Той уточни, че това може да стане реалност, вероятно, към края на октомври, защото е оформено като изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Т.е. законопроектът ще бъде приет до края на септември, а срокът, който сме заложили е Министерският съвет да отнеме дерогацията без условности до 30 дни, след влизане в сила на закона.

Този път сборът на гласовете на трите парламентарни групи трябва да е гарант, че ще бъде приет с мнозинство, отбеляза Добрев. Той припомни, че е предложил отнемане на дерогацията в Закона за държавния бюджет, но не е било прието, информира БТА.

Резултатът от такава мярка, според Добрев, ще е да спре финансирането към Русия. От началото на дерогацията единствените печеливши от нея са „Лукойл“ и „Литаско“, българският потребител не печели нищо, подчерта той. И обясни, че ако извадим от цената на горивата в България акциза и ДДС и ги сравним с цените в съседните държави, ще се окаже, че са същите. Продължават да ни надписват горивата с 50-60 ст., не внасят нищо във фонд “ Сигурност на електроенергийната система“, подчерта Добрев. Той разясни, че според законови разпоредби в сила от 24 януари т.г., рафинерията трябва да внася всеки месец 70 процента от разликата, „която прибира, благодарение на дерогацията“. Шест месеца по-късно във фонда няма внесена нито една стотинка, коментира Делян Добрев. В края на миналата година обещаха, че тази година ще платят 700 млн.лв. данъци, до момента не знам да има платени такива, а трябва да се правят авансови месечни вноски, подчерта председателят на енергийната комисия. Според мен достатъчно бяхме толерантни към „Лукойл“, те се възползват от тази дерогация само за собствена изгода., изтъкна депутатът. Рано или късно ще се наложи да си внесат средствата, защото в противен случай означава, че нарушават закона, смята Добрев.

Не е наше решение дали „Лукойл“ ще се изнесе от България, нашето решение е дали да има или не дерогация, отговори той на въпрос. И отбеляза, че няма нито едно доказателство, че тази рафинерия не може да работи изцяло с неруски петрол.