ГЕРБ-СДС за ПП-ДБ: Голяма част от предложенията към нас не са професионални (Видео)

0
131
Брифинга на ГЕРБ-СДС

По-голяма част от секторите от така наречената „програма“ имаме липса на цели сектори – европейско финансиране, грижа за децата, туризъм, най-голям проблем е породено от противоречието между сектора бюджет и финанси спрямо останалите сектори“, обяви Томислав Дончев 
Няма да е честно да не отбележим, че голяма част от предложенията към нас – не са професионални. Това заяви Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС на извънредна пресконференция, представяйки свършената работа с ПП-ДБ върху съвместна управленската програма.

„Процесът, който следите последните три седмици има три стъпки – обща законодателна програма, синхрон по отношение на политиките и избор на адекватен екип, който да осъществява тези политики. Иска ми се да бъда любезен и започвам с благодарност за свършената работа, но тя е свършена на половина. Има да се свърши още много работа“, това каза той.

„По-голяма част от секторите от така наречената „програма“ имаме липса на цели сектори – европейско финансиране, грижа за децата, туризъм, най-голям проблем е породено от противоречието между сектора бюджет и финанси спрямо останалите сектори“, допълни Дончев

„Ще коментираме всички секторни политики от управленската програма на „Продължаваме промяната“. До мен са всички колеги от работните контактни групи“, това започна Десислава Атанасова.

Може да си съставите грешния извод, че процесът е приключил поради липсата на отстъпчивост, ината за избор на екип – имам предвид представеният състав на проектокабинет. Това не е съвсем вярно. Работата е свършена до средата. Има цели сфери, където забележките и предложенията на нашите екипи в голяма степен са приети – спорт, земеделие, култура, външни работи, отбрана. Затова отправям благодарност към всички, положили усилия да се свърши тази работа, включително и на ПП-ДБ. Голяма част от предложенията, постъпили към нас, обаче, не са съвсем професионални. Имаше много неща под формата на булети в екселска таблица, заклинания, шепоти. Имаме пропуски в цели сектори – еврофинансиране, грижа за децата, туризъм. Най-големият проблем е свързан с вътрешната кохерентност – острото противоречие на сектора „Бюджет и финанси“ с всички останали сектори. Дори при консервативни изчисления, за 18 месеца дефицитът в тази програма е поне 7-8 млрд“, каза Томислав Дончев.

Теменужка Петкова изтъкна, че в програмата няма остойностяване на предлаганите политики. Липсват и мерки срещу инфлацията, както и план за присъединяване към ОИСР.

„Тоест, ние отново в края на изпълнението на тази програма няма да знаем каква е сметката от това. Ако трябва да обобщим с едно изречение каква е политиката на ПП-ДБ в областта на финанси и бюджета – това е, че тя не дава отговори и решения, а напротив – предизвиква още въпроси и показва, че посоката която залагат, е неточната посока“, заяви Петкова.