ГЕРБ-София скочиха на Асен Василев: С лъжи няма да помогнете на кандидата си за кмет на София

0
217
Асен Василев

Призовават Министерството на финансите да не се меси в предизборната кампания

От ГЕРБ-София скочиха на финансовия министър Асен Василев. В декларация на столичната огранизация на партията се оборват твърденията на Министерство на финансите по темата с отрязаните пари на столицата от правителството на Кирил Петков. Ето какво пишат от ГЕРБ-София:

Много трудно е да се намерят разумни аргументи, с които на софиянци да бъде обяснена, наказателната политика срещу София, водена от държавата в последните две години и половина. Опитите на министър Асен Василев сега, да помогне на кандидата им за кмет Васил Терзиев в търсенето на мотиви, са доказателство за безпомощност и първо публично признание за реваншизма и негативното им отношение към столицата ни.

Скандален е фактът, че по-рано днес Министерство на финансите публикува информация, която беше свалена от медиите за броени минути. По-късно беше разпространена нова позиция, със значително орязана информация.

За да спестим продължаващото публично излагане, както на министър Василев, така и на кандидата за кмет г-н Терзиев, предоставяме всички факти.

През 2022 г. Министерство на финансите официално отказва искането на Столична община за предоставяне на допълнителни средства за градския транспорт, в следствие на огромния скок на горивата и намаления брой пътници заради пандемията.

Официалният законопроект за държавния бюджет, внесен от министър Василев, съдържа само  ежегодната субсидия по регламент в размер от 15 млн. лв. Предложението на Столична община изобщо не е отразено. Заради това народни представители от ГЕРБ внасят предложение за промяна на средствата. Предложението е обсъдено в Комисията по бюджет и финанси, като против него изказвания правят народните представители от „Продължаваме промяната“ Венко Сабрутев и Искрен Митев, както и вицепремиерът Василев. Предложението е прието само с гласовете на ГЕРБ, „Възраждане“, ИТН и ДПС. Стенограмата от обсъждането е публична на сайта на Народното събрание.  Изказванията на премиера Кирил Петков и писмото на Министерство на финансите, с които се предлага вдигане на цената на билета и намаление на интервалите на линиите, вместо предоставяне на средства от бюджета, са коментирани многократно и тях никой не може да отрече.

Единствените целеви средства за изграждане на нови детски градини в София, отпуснати от държавата в последните 3 години, са предоставени с две постановления от правителството на г-н Борисов през 2020 г.

Отделно от това Столична община кандидатства по програми на МОН за изграждане и ремонт на училища и детски градини. Съгласно правилата София има право да предложи по 3 обекта. Одобрено е финансиране единствено за изграждане на две училища в размер на 10 млн. лв. Средства за строителство на нови детски градини не са одобрени.

Отрязани 143 млн. лв. за строителството на метрото от Плана за възстановяване и устойчивост и изцяло изваден от плана участък през район „Слатина“.

Министерство на финансите днес твърди (после изтри), че финансирането на метрото е орязано от  служебното правителство през 2021 г. Документите обаче говорят друго. Планът, внесен от вицепремиера Пеканов на 15.10.2021 г. предвижда 360 млн. лв. за софийското метро – общо 9 км през „Подуяне“ и „Слатина“ (вж. стр. 164 и стр. 165). Редактираният план, внесен от правителството на г-н Кирил Петков на 06.04.2022 г. предвижда 217 млн. лв. за 3 км метро през „Подуяне“. (вж. стр. 157 и 158 от плана).

Твърдението, че към юни тази година общината има неусвоени средства за капиталови разходи по функция „Здравеопазване“ в размер на 157 млн. лв. приемаме като пожелание. Средства по това перо са 15 млн. лв. и с тях се строят 3 нови сгради на детски ясли.

Внушенията за недобра събираемост оставяме на предизборния дух на цялото съобщение. Събираемостта на Столична община в 5 годишната давност е 90%.

Призоваваме правителството и в частност, министерство на финансите, да спазят законовите си задълженията по организация на изборния процес, а не да се превръщат в участник в предизборната кампания.