Христо Иванов взе 5 депутати от ПП, Кирил Петков и Асен Василев били бесни

0
910
Христо Иванов, Кирил Петков и Атанас Атанасов на партийна сбирка

Третият от ДБ в Русе измести кандидатката на Николай Събев, което предизвикало недоволния пост на бившия транспортен министър срещу Василев и Лорер

Сътресения в младата коалиция на ПП/ДБ след вота на 2 април. „Да, България“ ще има осезаемо повече депутати в новия парламент в сравнение с предварително отредените им депутатски места, което не се приемало добре от лидерите на „промяната“ Кирил Петков и Асен Василев, разкриха източници на Tribune.bg.

Анализатори прогнозираха трусове още при реденето на листите. Това обаче така и не се случи, защото от ДБ очевидно са знаели, че истинският мач ще бъде с преференциите, където „промяната“ са обречени.

ПП и ДБ си обещаха, че ще разпределят своите 73 депутати (колкото бяха в предишния парламент) реципрочно – 53 на „промяната“ и 20 на „Демократична България“. Сметката обаче беше изначално грешна, защото коалицията общо вкара 64 народни представители. Освен, че общо са с 9 по-малко от планираното, партията на Кирил Петков и Асен Василев губи и други 5 депутати, изхвърлени от ДБ с преференциите. Този сценарий се повтори в Пловдив, Варна, Бургас, Плевен и Русе.

В Пловдив Милен Матеев от ПП няма да е депутат, заради преференциите на Манол Пейков от ДБ. Във Варна номер 7 в листата Стела Николова изхвърли четвъртия доц. д-р Антон Тонев от „Продължаваме промяната“. Същата е ситуацията в Бургас, защото Димитър Найденов от ДБ, въпреки че беше извън сметките, сложен на неизбираемото шесто място, влиза. За сметка на кандидата на ПП Богомил Петков. Плевенчани също наказаха ПП, пускайки в парламента Свилен Трифонов, а не втория в листата  Деян Петков, близък до водача Радостин Василев.

Най-тежък е скандалът в Русе, където петият Иван Белчев със съвсем скромни усилия и едва 236 преференции изхвърля втората Рена Стефанова от ПП, за която преференциалният вот е едва 135 гласа. Проблемът в Русе е, че Стефанова е лична номинация на един от големите донори на ПП – бившият транспортен министър Николай Събев. Станалото с посочената да следи интересите му кандидатка стана повод за остра реакция на Събев в социалните мрежи.

Така със слаб резултат и разместване, 53-мата депутати на „промяната“ вероятно ще се окажат 38, а 20-те на ДБ, като се тегли чертата, ще са 26.