ИТН иска подкрепа от ГЕРБ-СДС, Желязков пита за тайната среща и Рая Назарян

0
706
ГЕРБ изпрати бивши министри на срещата с ИТН. СНИМКА: 24 ЧАСА

Хората на Слави отричат, че ще свалят шефа на парламента

Председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов заяви пред представители на ГЕРБ-СДС, че зависи от тях дали ще се ходи на избори или не, ако подкрепят кабинет с третия мандат.

ИТН провежда среща с най-голямата ПГ – тази на ГЕРБ-СДС.Тя е последната такава, след като се срещнаха с независими депутати от „Величие“ и ДПС, БСП, „Възраждане“ и ПП-ДБ.

Сред представителите на ГЕРБ-СДС са Росен Желязков, Теменужка Петкова и Деница Сачева.

Росен Желязков от ПГ на ГЕРБ-СДС попита дали от ИТН са били на среща за сваляне на председателя на НС. Той попита за какво е била тази среща – дали за мнозинство, за редовно правителство или за „инженеринг“ за служебно правителство. И попита, че ако е за мнозинство за редовен кабинет, защо ГЕРБ-СДС не са били поканени на разговори.

Тошко Йорданов отговори, че всеки може да има среща с всеки, но повтори, че както лидерът на ИТН Слави Трифонов също е заявил, че единствената цел е реализация на третия мандат. И посочи, че ако е имало такава среща, то от участниците във въпросната среща се подразбира, че вече има готово мнозинство. По думите му имат 66 народни представители, които биха подкрепили кабинета. Дори с гласовете на ПП-ДБ, те няма да достигнат, тъй като ключът е в ГЕРБ, коментира още Йорданов.

На 29 юли президентът Румен Радев връчи на Има такъв народ последния проучвателен мандат, с който би могло да се състави кабинет в рамките на 50-ото Народно събрание. По Конституция те имат точно седем дни, за да го върнат на държавния глава. Това означава, че в понеделник ИТН ще трябва да занесат обратно папката на Радев.