Къде изчезна Митко Есемеса? Защо Радев не го преназначи?

0
712
Димитър Стоянов

Има ли съмнения за корупция с държавен апартамент при ексвоенния министър?

Стефан Ташев

Днес президентът Румен Радев преназначи на „Дондуков“№2 бившият служебен премиер Гълъб Донев и куп министри от неговото правителство като съветници и секретари. Самият Донев стана началник на кабинета на Радев. Но липсва едно име. Това на доскорошният министър на отбраната Димитър Стоянов, станал известен с прозвището Митко Есемеса, защото се опита да привика новоизбраният главен прокурор Гешев с есемеси в президентството.

Стоянов изчезна след сдаването на властта от служебното правителство и не получи назначение в президентството. Главен секретар на президентството остава Цвета Тимева.

Преди да стане служебен министър на отбраната Митко Есемеса беше несменяем главен секретар на президента от встъпването на Радев в първия мандат през 2017 година до 22 август 2022 година, когато стана министър.

Стоянов е много доверено лице на Радев още от времето на службата им във Военно-въздушните сили-ВВС.

Двамата вървят ръка за ръка по служебната стълбица от базата в „Граф Игнатиево“, където Радев е командир, а Стоянов заместник-командир по авиационна техника и въоръжение. От 2009 г. Есемеса е началник на щаб в авиобазата. През периода 2013 – 2016 г. заема различни длъжности в Командването на Военновъздушните сили на Република България, последната от които е началник на щаба на ВВС, докато Радев е командващ.

Защо Стоянов не е върнат обратно в президентството? Според запознати Радев е свалил доверието в него заради съмнения за корупция. Носят се слухове, че докато е бил министър, Стоянов се е сдобил с апартамент на ниски цени от фонда на Министерството на отбраната. И затова е сезирана прокуратурата.

Дали е така, остава да гадаем, но факт е, че Стоянов е „извън борда“. Да видим дали някой ще попита какво се е случило между доскорошните верни другари. И дали Радев ще отговори.