Кирил Петков: Драгомир Заков потвърди, че ще приеме поканата да стане нов министър на отбраната

0
56
Кирил Петков

Премиерът не отговори защо в последния момент бе сменена кандидатурата на проф. Тодор Тагарев за военен министър

Много съм щастлив да кажа, че всъщност Драгомир Заков потвърди късно снощи, че ще приеме поканата на „Продължаваме промяната“ да стане нов министър на отбраната. Това обяви премиерът Кирил Петков пред журналисти в кулоарите на парламента минути преди Народното събрание да гласува оставката на военния министър Стефан Янев.

По думите на Петков е имало съмнение дали той ще приеме поканата заради семейството и децата си, но все пак Заков е потвърдил.

„Няма по-подготвен човек от него – той е посланик на България в НАТО“, каза Петков.

„Надяваме се да може да дойде днес. Той лети от Брюксел, тази сутрин“, добави министър-председателят на България.

Той увери, че номинацията е съгласувана с коалиционните партньори, които твърдо заставали зад предложението на кабинета.

Без отговор остана въпросът защо в последния момент бе сменено предложението на проф. Тодор Тагарев за военен министър? По думите на премиера проф. Тодор Тагарев ще подкрепя със съвети Заков.

„Единственото, което беше много важно да се каже, е, че в момента колективната сигурност на ЕС е в различна рамка, само отколкото да погледнем чисто националната сигурност. Няма по-подготвен човек от него, този човек познава цялата система“, изтъкна Петков.

Премиерът е уведомил президента, коалиционните партньори и няма отпор за предложението.

„Правителството ясно знае, че трябва да имаме много ясна политика. Всяка една от политическите партии в коалициите разбира, че няма как един министър сам да си прави политики“, коментира Кирил Петков.

„Нито един министър не може сам да си прави политика през фейсбук и да твърди, че стабилността на правителството зависи от него. Стабилността на правителството не може да бъде залог на когото и да било“, категоричен бе Кирил Петков.

Драгомир Заков е кариерен дипломат, с 20-годишен стаж на различни длъжности в дипломатическата служба на Република България. От март 2019 година е посланик на България в НАТО. Целият му дипломатически път е бил свързан с въпросите на международната сигурност, като последователно е преминал през дипломатическите мисии на България в НАТО и към ООН в Женева.

Заков е завършил Френската гимназия в София. Магистър по икономика, със специалност Международни икономически отношения. Специализирал е в Центъра по въпросите на сигурността в Гармиш-Партенкирхен, в Колежа по отбрана и сигурност на ЕС и в Женевския център по политика за сигурност. Има специализация и по инвестиционно планиране. Владее английски и френски език, ползва свободно руски.