На 3 октомври ще свалим цените на бензин и дизел, обеща Борисов в Разград

0
242
Бойко Борисов

За един месец над 900 млн. лв. са дадени на посредници за газа, заяви той

„Това е най-лесната кампания. Защото, когато Корнелия Нинова говори за модела Борисов, ето ви цената на електрическата енергия август 2020 г. – 75 лв. При новия модел е в пъти по-скъпа. Избирайте, бе, хора. Аз повече на избори и на кампания няма да ходя. Въглищата са български и в българските земни недра. Там са си от векове. Миньорите, енергетиците, инженерите са българи. Заплатите им не са скочили. Откъде дойде това повишение? „Козлодуй“ работи на макс и токът излиза на 45 лв., а се продава на 1800 лв. Защо изпуснаха това“, обвини Бойко Борисов бившите управляващи от „Продължаваме промяната“.

„Ето ви поскъпването на хранителните продукти. Кое наложи да ви се вдигне олиото? Колкото искаш слънчоглед има. Токът е наш, земята е наша, селяните са наши, комбайните също. Кое ви вдигна цената? Няма стока да не се е вдигнала, след като нашия модел го няма. На 2 октомври преценявайте. Половината можем да ги свалим“, заяви още Борисов.

„Когато числата говорят и посредниците мълчат. Ето ви цените на природния газ – 837% по-скъпа е сега отколкото при нас“, добави той и показа графики пред залата със симпатизанти.

„При лошите ГЕРБ дизелът е бил 2,09 лв., ето как расте, а като си тръгнаха Кирил и Асен малко падна, защото са по-малко комисионните. Няма да споря кой е по-добър. Ето народът да си избере. Цените на бензина виждате ли как расте“, демонстрира той.

„Какво ще направим, когато се върнем, продължи демонстрацията Борисов. Рафинерията е наша и за руския петрол е извоювана дерогация. Но руският петрол се внася от швейцарска фирма, произвежда се на ишлеме и се изнася в Швейцария. 1/3 от бензина и нафтата остават тук на цена 1,20 лв. по-висока, другите отиват да се продават в Европа.

Ако сме в правителството ние още на 3 октомври или рафинерията се съгласява да работи за БЕХ на ишлеме и бензинът пада веднага с лев-лев и двадесет. Вариант 2 е мито от 1 лв. на всеки литър“, разясни Борисов плановете на ГЕРБ. От митото ще се връща по лев на зареден литър на всяко зареждане.

„Аз не ви ги обещавам тези неща, аз съм ги правил 12 години. 2009 г. дойдохме в условията на най-голямата криза в света. И удържахме българите да не я усетят. След това ни налетя миграционната криза. Правилно са им казали да не говорят за геополитика, защото говореха срещу турския президент Реджеп Ердоган. И тази геополитика никак не е лесна“, каза още Бойко Борисов.

„Когато правихме „Балкански поток“ той беше в услуга за всички – Турция, България, Сърбия, Северна Македония. Заради това и президентът Ердоган, когато имаше проблеми идваше във Варна. А аз докарвах президента на ЕК, на ЕС. Правехме общи проекти и се държахме като екип. А те не ги разбират тези работи. Когато отидох в Америка ме посрещаха на камината в Белия дом, а не на стълбището. И това е знак“, каза още Борисов по адрес на „Продължаваме промяната“.

„За един месец над 900 млн. лв. са дадени на посредници за газа. Представете си какво би станало да дадем тези пари за Разград, Търговище, Шумен“, продължи лидерът на ГЕРБ. Той пое ангажимент в следващ мандат да се насочат инвестиции към облагородяване на малките градове.

Борисов изброи като ангажименти и 100% диверсификация от руския газ, закупуването на още осем изтребителя F-16, влизането на България в еврозоната.