Напрежение в квартал „Гиздова махала” в Дупница, роми обвиняват полицията в произвол

0
124
Ромите излязоха на протест срещу полицията в Дупница.

Пастор Георги Атанасов: Ние не сме против полицията, а против полицейщината, униформени се ползват като маша срещу населението

Напрежение беляза изборния ден в квартал „Гиздова махала” в Дупница. От сутринта в неделя, на място патрулират коли на полицията и жандармерията, които според местното население целят сплашване на хората и грубо вмешателство в изборния процес, чрез всяване на напрежение и страх.

Ромите се обявиха срещу упражнен полицейски произвол и нарушаване на избирателните им права. Жителите на махалата са категорични, че ще излязат на протест срещу „полицейщината” в града и ще блокират магистрала „Струма”.

Те съобщиха, че живеещите там от няколко дни са следени от полицейски патрули и са подложени на психически тормоз. Настояват и за незабавно освобождаване на местния неформален лидер Калин Георгиев, който в петък бе задържан от полицията по подозрение за изборни нарушения.

Ние не сме против полицията, а против полицейщината. Този натиск е срещу 2/3 от живеещите в квартала. Опитват се да внушат на хората, че гласуваме за пари, което не е вярно. Това е истински тормоз, с който искат да ни откажат, но нас не ни е страх. До довечера 99 % от населението тук ще отиде да гласува, независимо от всичко”, заяви местният пастор Георги Атанасов.

Ромите в Дупница се оплакват от полицейски произвол.

Този полицейски натиск е насочен към голяма част от хората. Вследствие на някакъв донос, нашият приятел Калин е задържан за 72 ч., под предлог че се давал пари. Никой не е взимал пари и изказваме пълната си подкрепа. Тук сме, за да защитим един човек от квартала. Човек, който е спечелил уважението и преди всичко е застъпвал интереса на квартала ни. По тази причина всички днес сме тук. Всички са дошли по своя воля. Има хора с бизнес, с работа и никой не може да ги доведе насила”, категоричен бе Атанасов.

С възгласи за свобода и настояване за спиране на полицейския произвол и тормоз в квартала, разгневените жители на „Гиздова махала” обясниха, че са огорчени от начина, по който се създава напрежение между българи и роми, както и от отправените внушения от страна на политически лидери в града, че гласуват срещу заплащане.

От 3 дена, полицията не спира да ме следи. Където и да отида се движат след мен. Буквално ми пречат да работя.Спирам преди 1 час на денонощния магазин и 4-ма полицаи са зад мене. Отивам да купувам коли и те пак са зад мен. Даже им казах, че ме спират да работя. Тук всеки гласува по съвест. Тук не се дават пари за гласове. Калин трябва да е освободен, защото е неправомерно задържан. Нито са намерени пари, нито са намерени списъци”, заяви търговец на коли за скрап.

Той разказа, че също е бил задържан в Районно управление –Дупница, където му е упражнен тормоз. „Бях с високо кръвно налягане, даже вода не ми дадоха. Това е нечовешко”, разказа потърпевшия. Тук беше пълно с жандармерия. Бягат сега от вас, за да не им падне авторитета. Казах ви вече, ние не сме против полицията, а против полицейщината. Полицията се използва като маша срещу ромското население. Нашата наказателна акция е тази- на 99 % отиваме да гласуваме. Това е начин да покажем, че имаме политическа позиция, която не е свързана с пари”, категоричен бе пасторът.

Всички знаят, че слабото място на „Гиздова махала” е Калин Георгиев. Държат го без основания и доказателства. Жена му реве, децата му са стресирани. Това беше единственият начин да се спре квартала да гласува, очаквайки да бъдем пасивни. Точно обратното. Ние не се продаваме, ние уважаваме нашите кандидати. Имаме бус за нашия квартал за училището, имаме бус за детската градина, имаме осигурен транспорт, винаги имаме работа и никога не сме оставали без препитание. Ние не сме продажни и нека го разбере цяла България” , категоричен бе протестиращ в квартала.

Припомняме, че в петък трима жители на квартала, между които и неформалният лидер Калин Георгиев, бяха задържани от полицията по подозрение за изборни нарушения. Това накара десетки от ромите да поискат закрила и реакция от страна на политическите сили в града. В същия ден със своя декларация, Ивайло Константинов поиска оставката на Началника на Районно управление –Дупница- Васил Йоцов, заради грубо вмешателство в изборния процес в полза на единия от кандидатите за кмет на Общината.

Според Константинов в деня на балотажа също са получени сигнали от граждани, че в квартал „Гиздова махала” са разположени пет- шест патрулни автомобила и десетки служители на МВР, които осъществяват пропускателен режим към секциите за гласуване. До урните са допускани само „правилните” избиратели, като на останалите са проверявани документи и са заплашвани със задържане. Според него има и достатъчно данни, че в два от магазините на квартала се получават възнаграждения срещу „правилен избор”. Постъпилите сигнали са изпратени с писмо до Общинската избирателна комисия и Министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.