Петима съветници и 109 социалисти от Пловдив напуснаха БСП

0
120
Николай Радев и колегите му от Общинския съвет обявиха, че прекратяват членството си в БСП. Снимка: 24 часа

Служители на едрия капитал си тръгват от нас. Благодарим им, коментира градският лидер Иван Петков

Общинските съветници от групата „Автентична лява левица“ в Пловдив Николай Радев, Тодор Стоилов, доц. Ангел Иванов, Йордан Василев и Добромира Тошева обявиха, че прекратяват членството си БСП. Причината за това били скандалните решения на 50-ия конгрес, където бяха изключени 14 социалисти начело с Кирил Добрев, а 200 делегати напуснаха форума. Досегашната червена група разполага със 7 мандата в местния парламент на Пловдив.

Другите двама общински съветници ги подкрепиха. Това са д-р Атанас Баташки, син на шефа на МВР болницата проф. Илия Баташки, и превозвачът Димитър Чолаков, който е съветник от гражданската квота.

На практика БСП в Пловдив остава без представителство в местния парламент на Пловдив.

„Напускаме не БСП, а партията на Нинова, която беше превърната от нея и хората й в малка трапезна политическа сила, влизаща в коалиции с идеологически опоненти като „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“. Заедно с тях 109 редови социалисти прекратяват членството си в БСП“, обяви шефът на червените съветници Николай Радев. Той и останалите съветници гравитират около Георги Гергов.

„Не ми беше лесно да взема това решение. Аз съм партиен член от 35 години. Но с другарите ми не искаме да имаме нищо общо с това ръководство“, заяви Радев, който е и директор на Английската гимназия в Пловдив. Той и колегите му остават общински съветници и щели да работят за града и за реализацията на левите идеи.

Обявиха, че в най-скоро време ще създадат гражданско сдружение „Алтернатива за Пловдив“, така ще се нарича и групата им в Общинския съвет.

„Ще предложим наши инициативи за решенията на транспортните инфраструктурни проблеми на града“, заяви Йордан Василев. Аграрникът доц. Ангел Иванов добави, че след 46 години членство в партията не може да остане в нея при това ръководство.

Съветниците разпространиха декларация, в която определиха 50-ия конгрес на БСП за унищожителен форум за партийната демокрация, социалистическия дух и и здравия политически смисъл.

„Най-накрая хора, които са служители на едрия капитал, напускат БСП. Благодарим им!“, коментира пред „24 часа“ градският лидер на социалистите в Пловдив Иван Петков. В своя позиция Градският съвет на БСП призовава съветниците да напуснат местния парламент. „Гражданите на Пловдив ясно осъзнаха, че те не са съветници на БСП, а обслужват лицето Георги Тодоров Гергов и интересите на ГЕРБ. Гласуваха за пробива на „Водната палата“, за зала „Строител“, за застрояването на 81 декара до Гребната база, както и за приемането на акциите на „Международен Панаир Пловдив“ АД. С последните свои действия дори временната комисия за установяване на всички факти, свързани с поемането на пълния контрол на Панаира, в официалния си доклад, изпратен до Главния прокурор на Република България и Агенцията за държавна финансова инспекция, ги определи като съветници на Георги Гергов!
Истинската левица в Пловдив не може да бъде сломена от хора, които обслужват Георги Гергов. Напротив, това е шанс за оздравяване и пречистване на партията в нашия град“, се казва в нея./24 часа